ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
clickaway-emporio-katastimata-magazia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.

Στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ξεφουσκώσει το λογαριασμό για τα κρατικά ταμεία που έχει οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό με το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται στην περιοχή του 7% του ΑΕΠ.

Μετά την κατάργηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ψαλιδίζεται η περίμετρος των δικαιούχων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαΐου με στόχο την πλήρη ακύρωση του μέτρου από τον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι η αγορά θα έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

Επίσης προς ακύρωση οδεύουν και η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους σε αναστολή, η κρατική χρηματοδότηση μέρους των αποδοχών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και οι αναστολές πληρωμών για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την αναχαίτιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία να χει εκτιναχθεί στα 15 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει εδώ το «ξεχείλωμα» των δημόσιων οικονομικών.   

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν το Μάιο μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Για τις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, την εστίαση και άλλους κλάδους θα συνεχιστεί η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, ενώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ η μείωση κατά 40% καταργείται.

Ο χάρτης για τα ενοίκια του Μαΐου διαμορφώνεται ως εξής:

  • «Κούρεμα» 100% θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
  • Η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους παύει να ισχύει και θα καταβάλουν κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο σχετικό συμφωνητικό.
  • Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου θα είναι ανοιχτή έως τις 14 Μαΐου, ενώ οι εκμισθωτές έχουν αποζημιωθεί προκαταβολικά από την περασμένη εβδομάδα. Εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου αλλά και η καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμών για όσους υπέβαλαν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις Covid για το διάστημα Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της νέας Επιστρεπτέας: Κονδύλια 1 δισ. για επανεκκίνηση

Μέσα στον Απρίλιο η εκταμίευση με κριτήριο την πτώση τζίρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου τουλάχιστον κατά 20%. Έμφαση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό. Ποια θα είναι τα ποσά της ενίσχυσης.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πακέτο με οκτώ μέτρα στήριξης για την παράταση του lockdown

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα: επεκτείνονται τα γνωστά μέτρα και προστίθεται ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Στα 25 δισ. ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων της διετίας 2020 - 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι φοροελαφρύνσεις σε τρεις δόσεις: Τι σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

Αποφάσεις τον Απρίλιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, μέχρι τον Ιούλιο για προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος και τον Οκτώβριο για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.