ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Γιάννης Μαστρογεωργίου, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τάσος Ζάχος, Αρχισυντάκτης Fortune Greece, Blair Sheppard, Global Leader strategy & Leadership for the PwC network. Delphi Economic Forum

Aυξανόμενο το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υποστηρίχτηκε ότι αν δεν αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, οι ισολογισμοί των εταιρειών θα καταστραφούν.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της ανθρωπότητας, με τίτλο «Future trends: can we meet the challenges ahead?», διεξήχθη μεταξύ του Μπλερ Σέπαρντ, Global Leader strategy & Leadership for the PwC network και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννη Μαστρογεωργίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μπλερ Σέπαρντ αναφέρθηκε στο βιβλίο του, στο οποίο περιγράφει τις τέσσερις επείγουσες κρίσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν δεκαετίες. Μίλησε για το πρόβλημα της ευημερίας, της τεχνολογίας και της επίδρασης των κοινωνικών δικτύων, αλλά και την κρίση της δυσπιστίας στο σύστημα, καθώς οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό πια δεν πιστεύουν στο σύστημα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου ανέφερε, απαντώντας ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια και ότι «η σκέψη για το μέλλον πρέπει να έχει να κάνει με το πώς θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας». Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα είναι η κλιματική κρίση και τόνισε ότι «μετά από αυτή την πανδημία, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο τα κέρδη των εταιρειών και των μετόχων τους. Πρέπει να δράσουμε» για το καλό των ανθρώπων.

Ο Μπλερ Σέπαρντ τόνισε ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, τότε και οι ισολογισμοί των εταιρειών θα καταστραφούν, ενώ ο κ. Μαστρογεωργίου υπερθεμάτισε τονίζοντας ότι οδεύουμε προς μία νέα μετάβαση, το "Business as usual" έχει τελειώσει».

Όσον αφορά στο μέλλον, ο κ. Μπλερ Σέπαρντ τόνισε ότι «η τεχνολογία έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και να απαλλαγούμε από τα αρνητικά», ενώ αναφορικά με το περιβάλλον, απάντησε ότι «στις ΗΠΑ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τη δημιουργία βιώσιμης οικονομίας», τονίζοντας ότι «όλοι πλέον ξέρουμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον άνθρακα».

Ο κ. Μαστρογεωργίου αναφέρθηκε στο καυτό θέμα του brain drain, τονίζοντας ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα μυαλά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη». Ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, που παράγουμε, που καταναλώνουμε και να σκεφτούμε την ΕΕ ως σύνολο, αν θέλουμε δηλαδή να γίνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για το πώς θα είναι καλό το μέλλον, ο κ. Μπλερ Σέπαρντ απάντησε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το μέλλον θα είναι φανταστικό, να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με θετικό τρόπο ώστε ο ουρανός να είναι καθαρός, όπως είναι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SME, Kefalas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Κεφάλας: Αναγκαία η στήριξη της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας

«Για την αύξηση των εξαγωγών απαιτείται περισσότερη φροντίδα της Οικονομικής Διπλωματίας για τα εξορυκτικά προϊόντα αλλά και εργαλεία μείωσης του επιχειρηματικού ρίσκου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
PwC, Price Water House
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελέτη PwC: 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2020

Σε αντίθεση με το 2019 όπου υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.