ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: ΑΠΕ

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο «κουρέματος» χρεών προς το Δημόσιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει καθεστώς δόσεων, ενώ η πρώτη δόση των ρυθμιζόμενων οφειλών θα καταβληθεί από το 2022.

Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή χρεών ή «κουρεμα» αναφορικά με τις νέες ρυθμίσεις χρεών, ενώ αυτή θα είναι κατά κύριο λόγο χρονική. Αναφορικά με το ζήτημα όσων έχουν ενταχθεί στο «Γέφυρα ΙΙ» και έχουν υψηλά χρέη, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί και από την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ενώ οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις «δεν είναι γενικές αλλά αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι λεπτομέρειες της ρύθμισης θα ανακοινωθούν, ωστόσο ότι η πρώτη δόση της ρυθμισμένης οφειλής θα καταβληθεί από το 2022. Εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς. 

«Η γενική κατεύθυνση είναι ότι εμείς προτιμούμε τις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις που γίνονται με κριτήρια και όχι «τυφλά» μέτρα τα οποία μπορεί να ευνοήσουν και όσους δεν πρέπει. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους που ενώ μπορούσαν δεν πλήρωσαν τα χρέη τους και να αφήσουμε εκτός άλλους που παρά τις δυσκολίες τους ήταν συνεπείς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η πανδημία - αναβολές πληρωμών και επιτρεπτέα- τόνισε ότι ξεπερνούν τα έξι δισ. ευρώ, οι οποίες, όμως, δεν είναι όλες ληξιπρόθεσμες, αλλά αφορούν υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι επιχειρήσεις για τη στήριξη που έλαβαν από το Δημόσιο. 

Για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σκυλακακης σημείωσε ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και εκτίμησε ότι η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακή φάση παρά το πλήγμα στον τουρισμό λόγω της πανδημίας. Εκτίμησε επίσης, ότι δεν θα παρατηρηθούν μαζικά φαινόμενα λουκέτων και αύξησης της ανεργίας.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης και ANFAs «στήριξαν» τα δημόσια έσοδα στο 8μηνο

Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 28,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή πτώση 0,5% έναντι του στόχου, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία τους.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές ευκαιρίες για επενδύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης  Νίκος  Μαντζούφας τόνισε ότι τα 17,8 δισ. θα δοθούν για ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση και άλλα προγράμματα.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ

«Ο τουρισμός πηγαίνει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά και το 2022, αν κρίνουμε από το 2021 και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερους αριθμούς», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δικαστές και δημόσιο

«Η έξοδος της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις των μνημονίων αίρει τη δικαιολογητική βάση ενός ειδικού φόρου που είχε εξ αρχής στενό χρονικό ορίζοντα και επιβλήθηκε λόγω έκτακτων καταστάσεων» τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.