ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: ΑΠΕ

Δύο επιλογές για τη ρύθμιση χρεών αλλά αποκλείεται το «κούρεμα»

Σε 60 δόσεις θα ρυθμιστούν οι οφειλές της πανδημίας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα επαναφέρει τις 100 - 120 δόσεις για όσους τις έχουν χάσει. Καμία συζήτηση για διαγραφές.

Σε ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τις οφειλές στην εφορία καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να ανακόψει ένα νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών στο Δημόσιο που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία και να διευκολύνει τους πληττόμενους από την πανδημία φορολογούμενους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Η μία ταχύτητα προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν λόγω πτώσης των εισοδημάτων και αδυναμίας πληρωμών. Η άλλη την εξόφληση του συνόλου των κορονοχρεών σε πέντε χρόνια με χαμηλότοκες δόσεις υπό τη πίεση της αγοράς και με στόχο να δοθεί «οξυγόνο» για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Πάντως, πηγή του υπουργείου Οικονομικών απέκλειε κατηγορηματικά οποιασδήποτε μορφής «κούρεμα» των χρεών.

Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου για την στήριξη τους πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των οφειλών που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο όταν ξέσπασε η πανδημία έδωσε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι οι οφειλές της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6 -7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει:

1. Αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτή τη δυνατότητα στους οφειλέτες της Εφορίας. Την τελευταία φορά την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις είχαν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή είχαν απώλεια τζίρου το 2020  καθώς και οι  εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Πλήρωσαν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 αυτών των ρυθμίσεων.
  • Τακτοποίησαν ή εξόφλησαν με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
  • Εξόφλησαν όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις προγραμμάτων 100 ή 120 δόσεων.

2. Συνολική ρύθμιση εξόφλησης όλων των χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία σε πέντε χρόνια. Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να διευρυνθεί η περίμετρος των φορολογικών οφειλών της υγειονομικής κρίσης που θα ενταχθούν στη ρύθμιση πέραν αυτών που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκε από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Επίσης θα ενταχθούν και οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές να επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και «όχι με τυφλά μέτρα, όπως κουρέματα που επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους».  

Στο μεταξύ, σε 60 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη τον Ιανουάριο του 2022 θα επιστρέψουν στο κράτος το 50% των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται «κούρεμα» του ποσού κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και 50% για πτώση τζίρου πάνω από 30%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τα χρέη της πανδημίας: Οι 48 δόσεις θα γίνουν 72

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτές που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια ελαφρύνσεων για αποδείξεις, τεκμήρια διαβίωσης και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για το «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων και το «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την κρίση. Έρχεται και μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ.