ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.

Το περίγραμμα του νέου μοντέλου με μόνιμες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποτροπή κύματος πτωχεύσεων εταιρειών και απωλειών θέσεων εργασίας, που θα αντικαταστήσει τα οριζόντια και ευρείας έκτασης μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας, αναμένεται να δώσει το Eurogroup στη σημερινή δια ζώσης συνεδρίαση στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν θα ληφθούν, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι απρόβλεπτες και το σκηνικό ρευστό, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκπέμψουν σήμα για προώθηση νέου τύπου προγραμμάτων χωρίς βαρύ δημοσιονομικό κόστος, που θα εστιάζουν σε ενισχύσεις κλάδων και τομέων της οικονομικής δραστηριότητας με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στη παρούσα φάση με την υγειονομική κρίση να μην εμφανίζει σημάδια ταχείας αποκλιμάκωσης, κοινή πεποίθηση είναι ότι τα πακέτα ανάσχεσης των επιπτώσεων  πρέπει να συνεχιστούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι στοχευμένα και με αλλαγές στο μίγμα και στα εργαλεία.  

Η συζήτηση για το σχέδιο δράσης στην οικονομία θα μεταφερθεί στο Ecofin που συνέρχεται την επομένη μέρα, Σάββατο 22 Μαΐου, με πιο διευρυμένη ατζέντα. Στο τραπέζι των «19» θα βρεθεί η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που αποτελεί τη βάση του διαλόγου για τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς οργανισμοί, αναλυτές και οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αγορά εργασίας μετά την απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης.

Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή γραμμής πλεύσης για τη δημοσιονομική ευελιξία που ενδεχομένως θα παραταθεί και το επόμενο έτος ενώ ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, προκειμένου να μην λειτουργούν ως τροχοπέδη σε μέτρα που στηρίζουν την ανάκαμψη είτε με αύξηση των  δαπανών για επενδύσεις είτε με περιορισμό του φορολογικού βάρους.

Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έχει προγραμματιστεί για το Eurogroup της 17ης Ιουνίου το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, καθώς θα αποφασίσει για την απελευθέρωση μίας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν ως δεδομένα τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως θα φανεί άλλωστε από την 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στην δημοσιότητα.   

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις συνεδριάσεις του  Eurogroup και του Ecofin θα παρουσιάσει στοιχεία για το μέγεθος της ζημίας συνολικά στην οικονομία και σε κρίσιμους κλάδους και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σταδιακής απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τον Ιούνιο.  

Τα φθηνά δάνεια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα «κουρέματα» στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από την επιδότηση παγίων δαπανών και των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια («Γέφυρα 2») και τα ειδικά προγράμματα για την εστίαση και τον τουρισμό. Σημειώνεται ότι η ταμειακή επιβάρυνση του Δημοσίου από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχει εκτιναχθεί φέτος στα 15 δισ. ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 7,2 δισ. ευρώ.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ώρα για μέτρα στήριξης με κατεύθυνση την ανάπτυξη

Στις τέσσερις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη μετά την πανδημία και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών από την Λισαβόνα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα «καυτά» θέματα για την Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup

Δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2022, ενημέρωση για δημοσιονομικά και ΑΕΠ, σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και έγκριση της 9ης αξιολόγησης απασχολούν σήμερα τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.