ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
exoikonomo-anakainisi-ypen
Φώτο: Shutterstock

Αλλάζουν όλα με το νέο «Εξοικονομώ»: Λιγότερα χρήματα σε περισσότερους

Συρρικνώνεται από 90% σε 60% με 65% το ποσοστό επιδότησης για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων τουλάχιστον σε 50.000. Στόχος, η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Μικρότερα αναμένεται να είναι τα ποσοστά επιδότησης στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ παράλληλα θα αλλάξουν κριτήρια ένταξης και τρόπος υποβολής των αιτήσεων ώστε να στηριχθούν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Η προδημοσίευση του οδηγού για τον νέο κύκλο θα γίνει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα τέλη του Ιουνίου και δεν αναμένεται να δούμε αλλαγές στις επιλέξιμες δαπάνες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η ένταξη στις επιδοτούμενες δαπάνες της στατικής και αντισεισμικής ενίσχυσης και της πυρασφάλειας, αν και κρίνεται ως ένα πλάνο δύσκολα επιτεύξιμο.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τα σχέδια προτάσεων για την ενίσχυση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του προγράμματος. Στο νέο κύκλο ο προϋπολογισμός θα διατεθεί ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια όπως γινόταν έως σήμερα ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα υπάρξουν είναι η μείωση των ποσοστών ενίσχυσης που θα φτάνουν πλέον το 60% έως 65%, ενώ στον προηγούμενο κύκλο έφταναν έως και το 90% για τις λιγνιτικές περιοχές. Η αλλαγή γίνεται με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, ενώ θα αλλάξει επίσης και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων καθώς και τα κριτήρια επιλογής τους.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας «δεν θα υπάρχει το στοιχείο της ταχύτητας, θα υπάρχει μία σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης ώστε να υπάρξει μια λίστα προτεραιότητας, που θα έχει να κάνει με την παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί, τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης, το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία κλπ. Τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι θα επενδυθούν 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα». Επίσης το πρόγραμμα θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιοκτήτες κατοικιών που τις χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο την υπαγωγή τουλάχιστον 50.000 κατοικιών σε αυτόν τον κύκλο, στόχος που είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με την προηγούμενους κύκλους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 1,73 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,081 δισ. ευρώ δισ. ευρώ θα πάνε σε επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών, τα  450 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, τέλος, τα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα με το νέο «Εξοικονομώ» - Ποια είναι τα εννέα κριτήρια επιλογής

Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τη βαθμολόγηση μιας αίτησης. Ακολουθεί η οικονομική κατάσταση. Υπολογίζεται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μεγάλες αλλαγές με το νέο «Εξοικονομώ»: Τα 9 κριτήρια για επιδότηση

Με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας και την οικονομική κατάσταση του αιτούντος θα δίνονται οι επιδοτήσεις. Η λίστα των εργασιών που θα είναι επιλέξιμες. Θα ενταχθούν στο πρόγραμμα 50.000 κατοικίες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.