ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Πώς κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες με τις μειώσεις στα ενοίκια

Έρχεται ειδική απόφαση για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε υπομίσθωση, πληρώνονται προκαταβολικά ως το τέλος Ιουνίου οι αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τον Μάιο, νομοθετική ρύθμιση για τον Ιούνιο.

Σε τρεις κινήσεις για το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τα «κουρεμένα ενοίκια» και την επίλυση του προβλήματος με τις υπεκμισθώσεις προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση που θα κλείνει τις εκκρεμότητες για ειδικές περιπτώσεις μισθώσεων ακινήτων, όπως τις υπεκμισθώσεις, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων  παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν εισπράξει εδώ και πολλούς μήνες ούτε το ενοίκιο, ούτε την κρατική αποζημίωση.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε να αποζημιωθούν για τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να  κληθούν οι ενοικιαστές να καταβάλλουν τα ενοίκια που οφείλουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται οριζόντια λύση για τις αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που, μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).

Προκαταβολική πληρωμή

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν προκαταβολικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαΐου, εφόσον μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Απριλίου και πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ. 
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει  καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Έρχεται διάταξη για τον Ιούνιο

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών η «κουρεμένων» κατά 40% ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια με υπουργική απόφαση θα εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου θα ισχύσει τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Επίσης μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και  για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Επισημαίνεται ότι ο Ιούνιος είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου, καθώς τον Ιούλιο θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου ελάχιστες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Νέα κονδύλια 600 - 700 εκατ. ευρώ

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα τα κονδύλια που είχε δεσμεύσει το υπ. Οικονομικών και αναμένεται να τα αυξήσει σημαντικά για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες.