ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μπόνους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με... υπόπτους για φοροδιαφυγή

Έκπτωση από το εισόδημα ή από τον φόρο θα παίρνουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με κάρτα επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Την καθιέρωση ισχυρών κινήτρων, με φόρο-εκπτώσεις και μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα σε φορολογούμενους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματίες που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με χρηματοδότηση από τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς το μέτρο περιλαμβάνεται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν:

  • Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό από τις ετήσιες δαπάνες μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως  συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.
  • Μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τη φορολοταρία που μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν και τις 100.000 ευρώ για λίγους τυχερούς. Με βάση το σημερινό σύστημα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως δηλαδή το συνολικό ποσό που μοιράζει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα στη νέα φορολοταρία θα μπαίνουν μόνο πληρωμές για την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματικές ομάδες με υψηλή παραβατικότητα. Σημειώνεται ότι σήμερα στη φορολοταρία συμμετέχουν σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων.
  • Για τη κάλυψη του ορίου του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράνε διπλά.

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ

Για τη διαμόρφωση του τελικού καθεστώτος για τα κίνητρα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει υπόψη τις προτάσεις του  ΙΟΒΕ για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που περιλαμβάνουν:

  • Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.
  • Έκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους.
  • Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα

Για τους επαγγελματίες προτείνονται τα ακόλουθα κίνητρα:

  • Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμής (ΗΜΠ).
  • Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή τους.    
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Αυξημένος ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες

Η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση του ορίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του εισοδήματος είχαν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το  2020 ανήλθε  σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση  κατά  18%. Ο αριθμός των  συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δις. ευρώ  από 857 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%.

Οι  χρεωστικές  κάρτες συνέχισαν  να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός  των  συναλλαγών με  πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκ. από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%.

Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών  με  κάρτες  πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δις. ευρώ, αυξημένη κατά 2%  συγκριτικά με το προηγούμενο έτος .

Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική  αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Η αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στη σημαντική  αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά  χρεωστική κάρτα σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, η οποία υπερσκέλισε τη μείωση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 42 συναλλαγές, από 45 το 2019.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.550 ευρώ, από 3.592 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η οριακή μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου και του μεγαλύτερου όγκου τους.

Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά  χρεωστική  κάρτα  παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε 3.845 ευρώ, από 3.798 ευρώ το 2019,ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 19% σε 1.938 ευρώ, από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2020, μειωμένη σε 57 ευρώ από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές  κάρτες σε 59 ευρώ από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σε 46 ευρώ από 52 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή το 2020 ήταν μεγαλύτερες από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που οφείλεται στην ευρύτερη χρήση των καρτών σε καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, σήμερα η συμφωνία με Θεσμούς

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη έκπτωση 30% για αποδείξεις από υπόπτους κλάδους για φοροδιαφυγή

Το μέτρο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ για την επόμενη 2ετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει προώθηση και σειράς μεταρρυθμίσεων σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι της συζήτησης με τους Θεσμούς

Τουλάχιστον 60 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, αναβίωση ρυθμίσεων σε 100 - 120 δόσεις και μονιμοποίηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ προβλέπει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που περιμένει έγκριση των Θεσμών.