ΓΔ: 901.35 0.63% Τζίρος: 35.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
greece-economy-february-2021
Φωτο: Shutterstock

Αναπτυξιακό άλμα με ρυθμό 6,6% φέτος προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς

Βελτίωση στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας, δημοσιονομική χαλάρωση και οι επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγούν σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων.

Ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 6% για το 2021 και το 2022 αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, μετά και τα θετικά στοιχεία για την πορεία του ελληνική ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.  Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ηλ. Λεκκός, οικονομολόγος της τράπεζας στην εν λόγω έκθεση υπάρχουν μία σειρά πολύ σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, με κυριότερους: 

  • τη βελτίωση στους όρους χρηματοδότησης και ρευστότητας της οικονομίας μετά την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, 
  • την επερχόμενη δημοσιονομική χαλάρωση και 
  • τις επιδράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €30 δισκ. 

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο κατάφερε, παράλληλα με τα πρόσκαιρα μέτρα οικονομικής στήριξης, να χρησιμοποιήσει μέρος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υλοποιήσει και πιο μόνιμα μέτρα όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και συντελεστών φορολογίας εισοδημάτων και κερδών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ πολλά περισσότερα είναι στη φάση της επεξεργασίας και του σχεδιασμού. 

Ταυτόχρονα και το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων που θα εκδοθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αγορασθούν -εν μέρει- από την ΕΚΤ μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της «αναπτυξιακής ποσοτικής χαλάρωσης» δηλαδή της διαδικασίας εκείνης όπου η αγορά ομολόγων από πλευράς κεντρικής τράπεζας δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προωθήσουν μακρόπνοα σχέδια επενδύσεων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης των οικονομιών τους. 

Καθώς δε η ελληνική οικονομία ξεκινά από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα θα είναι από τις πιο ωφελημένες οικονομίες σε όρους χρηματοδότησης προς ΑΕΠ, οι προοπτικές της προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Τρ. Πειραιώς «αυτό που δεν έχουν ακόμα ενστερνισθεί και προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των παραγόντων αυτών. Ενώ λοιπόν η πλειοψηφία των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι μετά την αρχική ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία από το 2023 και ύστερα θα επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης περί το 2%, η δική μας τοποθέτηση είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 3,5% - 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα».

Οι εκτιμήσεις της Τρ. Πειραιώς για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας έως το 2024

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Πισσαρίδη: Πώς θα πετύχει η Ελλάδα την αύξηση των εισοδημάτων

Το σχέδιο περιγράφει 14 δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής, δεδομένων των στόχων και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Tον Σεπτέμβριο 2020 θα ακολουθήσει η τελική έκθεση με αναφορά στη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΝΕ: Ανάγκη για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ προβληματίζει το γεγονός ότι από το «Ελλάδα 2.0» απουσιάζουν επιδοτούμενες επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής εξαρτημάτων/συστημάτων για έργα ΑΠΕ.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέκλεισε την περίπτωση αυξήσεων στη φορολογία ο Θ. Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, σε ψηφιακές τάξεις, αντιπλημμυρικά έργα και θα ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο χαμηλά από τον στόχο το έλλειμμα, δαπάνες στήριξης 5,9 δισ. ευρώ

Κατά 729 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο διαμορφώθηκε το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν ελαφρώς πάνω από τον στόχο. Πρώτες πληρωμές 39 εκατ. για πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.