ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

Κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές

Σχεδόν 8 στους 10 επέλεξαν το 2020 παλαιές κατοικίες, ενώ μόνο το 2% στράφηκε σε νεόδμητες. Έλλειψη προσφοράς νέων κατοικιών και υψηλές τιμές εξηγούν το φαινόμενο.

Τα παλαιότερα ακίνητα κερδίζουν την μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις στη χώρα μας, με 8 στους 10 περίπου αγοραστές να επιλέγουν κατοικίες άνω των 25 ετών.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πώλησης ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω της RE/MAX Ελλάς, εστιάζοντας στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 25 ετών σε ποσοστό 73%, ενώ λιγότεροι από 2 στους 100 αγοραστές επέλεξαν νεόδμητα (ηλικίας κάτω των 5 ετών).

Ειδικά τα ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών κάλυψαν το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ποσοστό 62%. Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 25 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 21% των τελικών αγοραστών, ενώ από 1 έως 10 έτη μόλις το 4% των αγοραστών.

 

Στην Αττική, το 84% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 25ετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που δεν κατάφεραν να κερδίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αγοραστών. Μάλιστα 73 στα 100 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Αττική ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 30 ετών. Από την άλλη, ακίνητα ηλικίας από 1 έως 15 έτη κάλυψαν ποσοστό επί των συνολικών αγοραπωλησιών μόλις 7%.

 

Στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες ακινήτων. Η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης είναι τα ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών σε ποσοστό 59% και η δεύτερη ακίνητα ηλικίας από 11 έως 15 έτη σε ποσοστό 13%. Τα νεόδμητα ακίνητα που πωλήθηκαν αποτελούν το 4% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

 

Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), το 58% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) και σε ποσοστό 32% στις κατοικίες από 11 έως 25 έτη.

 

Ράλι τιμών στις νεόδμητες κατοικίες 

Τα παραπάνω εξηγούνται εύκολα αν δει κανείς πώς κινήθηκαν οι τιμές πώλησης ανά ηλικία ακινήτου την περασμένη χρονιά. Όπως έγραφε το Βusiness Daily, τα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο ανόδου των τιμών ακινήτων, καταγράφοντας αύξηση 4,5%. 

Μιλώντας στο Business Daily, ο κ. Θανάσης Σαρακίνος από τη RE/MAX Ελλάς εξηγεί ότι η μικρή διαθεσιμότητα σε νέα ακίνητα είναι που «έσπρωξε» την άνοδο των τιμών, ενώ επισημαίνει ότι η τάση αυτή οδηγεί σε ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Συνολικά, η αγορά παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% το περασμένο έτος στις τιμές πώλησης των ακινήτων σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι το real estate συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή των πολιτών, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας.

Οι τιμές για τα παλαιότερα ακίνητα ανέβηκαν κατά μέσο όρο 1,8%. Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό ήταν 2,6%. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη τα μεταχειρισμένα ακίνητα κατέγραψαν πτώση σε ποσοστό 0,8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία με τις τιμές να αυξάνονται κατά στο 2,8%.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3.8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των παλαιότερων ακινήτων καθώς καταγράφηκε μεταβολή +8.9%.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η RE/MAX Ελλάς, τα παραπάνω σημειώθηκαν σε μία χρονιά που δεν υπήρξε κλάδος της ελληνικής οικονομίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανείς για την ελληνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η αγορά ακινήτων, που την τελευταία πενταετία είχε σταθερά ανοδική πορεία.

Η ζήτηση και οι τιμές πώλησης των ακινήτων είχαν μπει σε τροχιά σταθερής ανόδου πριν την πανδημία, καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε πόλο έλξης επενδύσεων τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της golden visa.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επηρέασε θετικά τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας. Η τάση αυτή αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε αύξηση το 2019 συγκριτικά με το 2018 κατά 21,5% και σωρευτικά από το 2014 κατά 122.5% πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το τοπίο άρχισε να αλλάζει το 2020, ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις σε μία προσπάθεια να κερδίσει η χώρα τη μάχη κατά του κορoνοϊου, με τους ξένους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο να επισκεφτούν τη χώρα μας για να προβούν σε αγορές ακινήτων. Το 2020 κυριάρχησε το αίσθημα αβεβαιότητας και εν συνεχεία το «πάγωμα» σημαντικού ποσοστού των επενδυτικών σχεδίων εν αναμονή της ομαλοποίησης της κατάστασης τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας στρέφονται οι φοιτητές για φθηνότερα ενοίκια

Με τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά» στις παραδοσιακές φοιτητικές περιοχές, οι φοιτητές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Ποιες είναι οι νέες φοιτητικές περιοχές που διαμορφώνονται στην Αθήνα και πού κινούνται τα ενοίκια.