ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ράλι τιμών στις νεόδμητες κατοικίες με αυξήσεις έως 8,9% μέσα στο 2020

Η μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών ηλικίας έως 5 ετών προκάλεσε αύξηση τιμών διπλάσια από το μέσο όρο της αγοράς και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τι δείχνει έρευνα της RE/MAX Ελλάς.

Παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε από την πανδημία, η αγορά ακινήτων κατάφερε να διατηρήσει αυξητική τάση στις τιμές το 2020, με τα νεόδμητα έως 5 ετών να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Πιο ανθεκτική στα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας αποδείχτηκε η Αττική, συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντική άνοδος καταγράφεται και στην περιφέρεια.

Νέα έρευνα της RE/MAX Ελλάς, που αποτελεί το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, δείχνει ότι τα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο ανόδου των τιμών ακινήτων, καταγράφοντας αύξηση 4,5%. Μιλώντας στο Business Daily, ο κ. Θανάσης Σαρακίνος από τη RE/MAX Ελλάς εξηγεί ότι η μικρή διαθεσιμότητα σε νέα ακίνητα είναι που «έσπρωξε» την άνοδο των τιμών, ενώ επισημαίνει ότι η τάση αυτή οδηγεί σε ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.

Συνολικά, η αγορά παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% το περασμένο έτος στις τιμές πώλησης των ακινήτων σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι το real estate συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή των πολιτών, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι να βγει η χώρα από την υγειονομική κρίση που έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλες τις δραστηριότητες της οικονομίας.

Οι τιμές για τα παλαιότερα ακίνητα ανέβηκαν κατά μέσο όρο 1,8%. Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών καταγράφηκε αύξηση 1,8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών το ποσοστό αυτό ήταν 2,6%. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη τα μεταχειρισμένα ακίνητα κατέγραψαν πτώση σε ποσοστό 0,8%, ενώ τα νέα ακολούθησαν ανοδική πορεία με τις τιμές να αυξάνονται κατά στο 2,8%.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα είχαν θετικό πρόσημο καθώς αυξήθηκαν κατά 3.8%, ενώ στα νέα ηλικίας έως 5 ετών η αύξηση ήταν παραπάνω από διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των παλαιότερων ακινήτων καθώς καταγράφηκε μεταβολή +8.9%.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η RE/MAX Ελλάς τα παραπάνω σημειώθηκαν σε μία χρονιά που δεν υπήρξε κλάδος της ελληνικής οικονομίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανείς για την ελληνική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη η αγορά ακινήτων, που την τελευταία πενταετία είχε σταθερά ανοδική πορεία.

Η ζήτηση και οι τιμές πώλησης των ακινήτων είχαν μπει σε τροχιά σταθερής ανόδου πριν την πανδημία, καθώς η Ελλάδα αποτέλεσε πόλο έλξης επενδύσεων τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της golden visa.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επηρέασε θετικά τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας. Η τάση αυτή αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγοραπωλησιών σημείωσε αύξηση το 2019 συγκριτικά με το 2018 κατά 21,5% και σωρευτικά από το 2014 κατά 122.5% πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς, το τοπίο άρχισε να αλλάζει το 2020, ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις σε μία προσπάθεια να κερδίσει η χώρα τη μάχη κατά του κορoνοϊου, με τους ξένους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στο να επισκεφτούν τη χώρα μας για να προβούν σε αγορές ακινήτων. Το 2020 κυριάρχησε το αίσθημα αβεβαιότητας και εν συνεχεία το «πάγωμα» σημαντικού ποσοστού των επενδυτικών σχεδίων εν αναμονή της ομαλοποίησης της κατάστασης τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, στο ερώτημα για το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η φετινή χρονιά για το εγχώριο real estate, με δεδομένο ότι ακόμη δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με σιγουριά πότε θα βγει η χώρα από τον κλοιό της πανδημίας, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά, καθώς όλοι εκτιμούν ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο ο αριθμός των αγοραπωλησιών όσο και οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν ανοδική τάση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολική ανατροπή στον τουρισμό: Πώς οι βίλες «νικούν» τα ξενοδοχεία

Πληρότητες που φτάνουν και το 95% για τη θερινή περίοδο έχουν εξασφαλίσει οι βίλες με πισίνα σε δημοφιλείς προορισμούς, καθώς οι τουρίστες επιζητούν την απομόνωση. Οι προορισμοί και οι τιμές.
Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κινούνται τα funds του εξωτερικού στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ποιες ευκαιρίες κυνηγούν στην Ελλάδα επενδυτικές εταιρείες από Ισραήλ, Ισπανία και Κίνα. Γιατί «χτυπούν» ακίνητα που συνδέονται με «στριμωγμένες» επιχειρήσεις αλλά όχι με «κόκκινα» δάνεια.