ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

K. Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Ο υπ. Ενέργειας τόνισε ότι σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση.

Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα 60-70% πιο φθηνή από τον λιγνίτη, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Green Deal Greece, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ, επιβαρύνεται με 80 - 90 ευρώ μόνο για το κόστος των ρύπων, ενώ άλλα 40 ευρώ είναι το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή:

  • Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται από την λιγνιτική παραγωγή.
  • Στους τελευταίους διαγωνισμούς της ΡΑΕ η τιμή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά έπεσε στα 37-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίκτυα και αποθήκευση. «Για συστήματα αποθήκευσης, μπαταρίες, συστήματα αντλησιοταμίευσης τα οποία σήμερα προωθούνται στην Ελλάδα, θα αξιοποιήσουμε τουλάχιστον 450.000.000 ευρώ για να πετύχουμε τον στόχο του να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης της τάξης του 1,2 έως 1,6 γιγαβάτ, μέχρι το 2030», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και για τις διασυνδέσεις των νησιών. Ήδη, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης έχει λάβει χώρα και έχει ηλεκτριστεί. Η μεγάλη διασύνδεση εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και έπεται και η επόμενη φάση διασύνδεσης του νοτίου Αιγαίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου ώστε τα νησιά μας να γίνουν πιο πράσινα».

Ο υπουργός ανέφερε τέλος, ότι η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% για το 2030, σημαίνει για τη χώρα μας ότι ως τότε το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν η απολιγνιτοποίηση, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγελία σχεδίου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων» δήλωσε η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ άξονες μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή είναι η εκπόνηση νέου ενεργειακού σχεδιασμού ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίμερμανς: Επένδυση η Ελλάδα - Γιατί θα πετύχει η Πράσινη Συμφωνία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ.