ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
waste management
Πηγή: Shutterstock

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.

Με καθυστέρηση απειλείται ο διαγωνισμός για τη μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Θεσσαλονίκη, ύψους 250 εκατ. ευρώ, μετά την προσφυγή που κατέθεσε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ένας από τους ενδιαφερόμενους και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Motor Oil – Θαλής. Αντίθετα, μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί προσφυγές για τους δύο διαγωνισμούς, επίσης με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που προωθούνται στην περιφέρεια Αττικής και είναι αξίας άνω των 760 εκατ. ευρώ. 

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στους τρεις διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα μοιραστεί «πίτα» άνω του 1 δισ. ευρώ στη διαχείριση απορριμμάτων έχει καθοριστεί για τις 26 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα, όπως υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, θα αρχίσει μια διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψηφίους χωρίς να είναι γνωστό πότε θα τελειώσει. Για παράδειγμα, σε εξίσου πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα όπως η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος, ο ανταγωνιστικός διάλογος διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια. 

Αυτό που φοβούνται στην αγορά είναι να συμπέσει η ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την προεκλογική περίοδο σε περίπου δύο χρόνια. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς ήδη πληρώνει εξαμηνιαία πρόστιμα.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν έντονες διεργασίες για τη δημιουργία των σχημάτων που θα διεκδικήσουν τόσο τα τρία μεγάλα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων, όσο και κάποιες μικρότερες μονάδες που θα κατασκευαστούν επίσης με ΣΔΙΤ σε Ρόδο, Κω και πιθανώς αλλού.

Προς το παρόν, εκτός από το σχήμα της Motor Oil με τη Θαλής, κινούνται το σχήμα της Μυτιληναίος με την Μεσόγειος, της Intrakat με την Watt, ενώ αυτόνομα εμφανίζονται προς το παρόν οι δύο ισχυροί του χώρου της διαχείρισης απορριμμάτων, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΗΛΕΚΤΩΡ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.