ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: Αύξηση 15% των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πεντάμηνο στα 2,6 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καταγράφηκε αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το πρώτο πεντάμηνο του 2021 με το συνολικό χρέος να φτάνει στα 2,901 δισ. ευρώ.

Αύξηση των απλήρωτων φόρων στην εφορία κατά 315 εκ. ευρώ τον Μάιο με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο να διαμορφώνονται σε 2,647 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 2,901 δισ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχε φτάσει τα  2,523 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 15%. 

Τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 340 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν φτάσει τα  93 εκατ ευρώ (αύξηση κατά 266%). Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε γίνει αναστολή πληρωμών για μεγάλο μέρος φορολογουμένων.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις 5μηνου, (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασαν τα 661 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 έφτασαν τα 450 εκατ. ευρώ  (αύξηση κατά 47%).

Οι  εισπράξεις έναντι νέου ληξιπροθέσμου για Μάιο 2021 (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 113 εκατ. ευρώ  (έναντι 72 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη περίοδο του 2020- αύξηση κατά 56%). Συνολικά τα χρέη προς την εφορία  έφθασαν τον Μάιο στα 109 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,753 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και εισπράξιμα θεωρούνται  84,331 δισ. ευρώ ενώ με χρέη στην εφορία εμφανίζονται  3.905.073 φορολογούμενοι.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Μαίου τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα, βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία τα συνολικά φορολογικά έσοδα για τον Μάιο ήταν αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Σχολιάζοντας αυτήν την πορεία ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης είχε υπογραμμίσει ότι τα έσοδα ήταν «καλύτερα των προσδοκιών και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών επισήμανε πως «από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαΐου προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lock-down στους μήνες που προηγήθηκαν. Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2.658 εκατ. ευρώ), η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 12,2%».

Σημειώνεται ότι τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lockdown στους μήνες που προηγήθηκαν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.