ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει το Ecofin για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους η «χρήση» των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη - με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη - μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε από τις Βρυξέλλες, όπου διεξήχθη το Eurogroup, πως «η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία. Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 59 δισ. ευρώ μέσω επενδύσεων και θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Τεράστια κεφάλαια, μια ιστορική ευκαιρία για αναδόμηση όλης της χώρας.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, που αναμένεται να συμβάλουν στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026. Παράλληλα, το «χτίσιμο» αυτών των έργων θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, ευεργετικά σ’ όλη την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι ένας συνδυασμός επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ένα ισχυρό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία.

Παράληλα μετ' επαίνων από την Κομισιόν, που κάνει λόγο για ένα από τα πιο πλούσια σχέδια που έχουν υποβληθεί από κράτη μέλη, εγκρίθηκε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. H Κομισιόν εκτιμά, όπως ανέφεραν σήμερα κοινοτικοί αξιωματούχοι, ότι μόνο από τις επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο θα προστεθεί ως το 2026 ποσοστό έως 3,3% στο ΑΕΠ της χώρας.

Όπως διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν ακολουθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εντός διμήνου μετά την έγκριση αυτή θα αποδεσμευθεί προκαταβολή ύψους 4 δισ. ευρώ -τα 2,3 δισ. ως επιδότηση και τα 1,7 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποβάλλει κάθε έξι μήνες αίτηση για αποδέσμευση κονδυλίων από το σκέλος των επενδύσεων, όπου θα ελέγχεται και ο βαθμός υλοποίηση του προγράμματος για να εκταμιεύονται οι πόροι. Όσον αφορά τα δάνεια, η αίτηση θα γίνεται μια φορά τον χρόνο. Όπως σημείωσαν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, η Ελλάδα λαμβάνει ένα μεγάλο ποσό προκαταβολής επειδή έχει υποβάλει ένα πλούσιο σχέδιο με πολλά μέτρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Δόθηκε έγκριση στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης δώδεκα χωρών

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ωστόσο ότι σχέδια ανάκαμψης πρέπει να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής.