ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Παράταση για τα δικαιολογητικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενστάσεις θα υποβληθούν έως τις 30 Ιουλίου. Πότε γίνεται αυτόματα η αναζήτηση του Πιστοποιητικού Φερεγγυότητας.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” και για τους επτά κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως προβλέπουν κοινές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, για τους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3 – 7 παρατείνεται η υποβολή ενστάσεων έως τις 30 Ιουλίου.

Από τα δικαιολογητικά που απαιτείται να καταθέσουν οι επιχειρήσεις, το σημαντικότερο και πιο δύσκολο, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αναζήτησή του είναι το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας. Σημειώνεται ότι για τα Δικαστήρια εντός του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, το πιστοποιητικό αυτό αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με αποστολή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, όπως ενδεικτικά Α.Φ.Μ., έδρα, επωνυμία.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, επίσης, να προσκομίσουν:

  • Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:

- είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

- είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

  • Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

- ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και

- ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άτοκες οι δόσεις για εξόφληση των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι μειωμένο έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Από σήμερα έως 2/2 οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών οι δικαιούχοι φθάνουν στις 361.888, με το σύνολο του ποσού που θα δοθεί να είναι 1,5 δισ., ενώ οι πρώτες καταβολές θα γίνουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.