ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τελευταία ευκαιρία ως τις 30 Ιουλίου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Θα υποβληθούν ενστάσεις από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τους κύκλους 3 έως 7 του προγράμματος. Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Έως το τέλος Ιουλίου δίνει η ΑΑΔΕ προθεσμία στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ενστάσεις για τον αποκλεισμό τους από τους κύκλους 3 έως 7 του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να λάβουν το φθηνό χρήμα από το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του.

Στο αίτημα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώσουν το σύστημα για το ποιες από τις δύο φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε, καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της ένστασης. Ακολούθως, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή φθηνού δανεισμού από το κράτος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην απόσυρση των μέτρων στήριξης που χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στη διάρκεια της κρίσης και στην αντικατάσταση τους από στοχευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε ο φετινός δημοσιονομικός λογαριασμός να μην ξεφύγει πάνω από τα 16 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.

Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:    

  • Να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
  • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.
  • Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.    

Σημειώνεται ότι η κατανομή των ποσών από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στον πρώτο κύκλο ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκ. ευρώ.
  • Στον δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις  λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δις. ευρώ.
  • Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
  • Στον τέταρτο κύκλο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
  • Στο πέμπτο κύκλο δόθηκε ρευστότητα 1,225 δισ. ευρώ σε 359.691 επιχειρήσεις.
  • Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ποσό 500 εκ. ευρώ.
  • Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Από σήμερα έως 2/2 οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών οι δικαιούχοι φθάνουν στις 361.888, με το σύνολο του ποσού που θα δοθεί να είναι 1,5 δισ., ενώ οι πρώτες καταβολές θα γίνουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.