ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ξεκινά η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου

Οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς τους σε περιοχές των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος, θα ξεκινήσουν άμεσα με την κατασκευή 131 χλμ. δικτύου.

Με την υπογραφή σήμερα στη Ραφήνα, της σύμβασης ανάθεσης για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ξεκίνησε το μεγάλο έργο ολοκληρωμένης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων με συνολική χρηματοδότηση 63,7 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής 2014 -2020). Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις εργολαβίες, ενός από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή, την οποία θα αναμορφώσει προσφέροντας αναπτυξιακές προοπτικές και περιβαλλοντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ θα ανακόψει και τις χρηματικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα.

Οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου ακαθάρτων και αγωγών μεταφοράς τους σε περιοχές των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος, θα ξεκινήσουν άμεσα με την κατασκευή 131 χλμ. δικτύου που περιλαμβάνει 5.500 συνδέσεις χωρίς επιβάρυνση, με ακίνητα που εξυπηρετούν περισσότερους από 15.000 κατοίκους. Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της διαχειριστικής της αρχής και να ολοκληρωθεί σε 40 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρύτερο έργο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., εγκρίθηκε ως «μεγάλο έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/7/2020 με την (2020)4877/15.7.2020 απόφαση της Επιτρόπου Elisa Ferreira. Η εκ του μηδενός κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, που εφαρμόζει η εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιο Τόσιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ, Γεώργιο Κωτούλα. Παρόντες ήταν ο δημάρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, οι αντιπεριφερειάρχες Αν. Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός και Οικονομικών Νικόλαος Πέππας, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, Δημήτρης Δρόσης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΥΔΑΠ.

Στην σπουδαιότητα του έργου αλλά και στην άψογη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού με την ΕΥΔΑΠ, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Με στοχευμένα βήματα καταφέραμε αφενός να πετύχουμε την έγκριση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι το καλοκαίρι και αφετέρου την πλήρη ενεργοποίηση των εργολαβιών, ώστε το προσεχές διάστημα τα εργοτάξια των αναδόχων να τοποθετούν δίκτυα αποχέτευσης σε όλους τους δρόμους των δήμων που θα εξυπηρετηθούν».  

Ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε ότι η διοίκηση θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς να επιλύει προβλήματα δεκαετιών και επισήμανε πως «η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει πλέον σελίδα και αυτό είναι ορατό στους πολίτες. Στόχος μας να καταστήσουμε την Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια - πρότυπο υγείας και ευεξίας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, θα συνεχιστεί η επένδυση σε «πράσινες» πολιτικές και έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τους ιδίους πόρους της Περιφέρειας, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης για την επαναφορά στα επίπεδα ανάπτυξης προ πανδημίας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την πολιτική της συνοχής, με ρυθμό ανάπτυξης της χώρας 2% κατά έτος, η Ελλάδα θα επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης σε 15 έτη, ενώ με ρυθμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής 3% ετησίως, η περίοδος ανάκαμψης μειώνεται στα μισά, δηλαδή στα 7 έτη. «Συνεπώς, χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς, δήλωσε: «35 χρόνια αγώνων και αγωνίας, της πάλαι ποτέ Κοινότητας Ραφήνας, για την υλοποίηση αποχέτευσης στον τόπο μας, δικαιώνονται. Ως δημοτική αρχή νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι για την αταλάντευτη θέση μας στην υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού έργου, που αναβαθμίζει τη ζωή των συμπολιτών μας. Σε περίπου 4 χρόνια θα λειτουργεί ο πιο σύγχρονος βιολογικός καθαρισμός στην Ευρώπη, με προηγμένη τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών, αποπλέκοντας συγχρόνως τη χώρα μας από οικονομικές κυρώσεις. Υπογράφουμε σήμερα ένα εμβληματικό έργο, ένα συμβόλαιο τιμής που είχαμε αναλάβει απέναντι στους συνδημότες μας, ένα έργο με πολλές δυσκολίες που ξεπερνούσαμε μια προς μια, με πολιτική βούληση, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Συνεχίζουμε. Εμείς μιλάμε με έργα».

Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το σύνολο των επενδύσεων στην Ανατολική Αττική, τόνισε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος στην Ανατολική Αττική με ταχείς ρυθμούς, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε κάνει τα δύο τελευταία χρόνια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να ξεκινήσουμε έργα που θα ενσωματώνουν τις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έργα που θα επιστρέφουν προστιθέμενη αξία και στην κοινωνία, όπως το ΚΕΛ Ραφήνας, που εκτός της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, θα περιλαμβάνει και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης. Ένα Κέντρο επισκέψιμο από τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής, με διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους αναψυχής και πρασίνου, που θα ποτίζονται από το ανακυκλωμένο καθαρό νερό του ΚΕΛ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και γνώσης». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η υποβολή αιτήσεων για εστίαση, γυμναστήρια, παιδότοπους

Για τη δράση της εστίασης θα δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για την δράση που αφορά γυμναστήρια και παιδότοπους η προθεσμία υποβολής θα παραταθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα απασχόλησης για την «επόμενη μέρα»

O διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε πως ο Οργανισμός δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά συμμετέχει ενεργά σε αυτές και ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ποιες είναι οι βασικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Στην ανάλυσή του το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι δύο είναι τα βασικά σημεία που έχει ανάγκη να επιταχύνει η ελληνική οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Πρώτη η Ελλάδα υπέβαλε στην E.E. το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ

Σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου, πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, που αφορούν στην ενωσιακή στήριξη και στην εθνική συνεισφορά.