ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πιέζεται προς τις 890 μονάδες ο Δείκτης με χαμηλή αξία συναλλαγών

Ως τις 891 μονάδες έχει διολισθήσει σήμερα ο Δείκτης, καθώς ρευστοποιήσεις πλήτττουν τραπεζικές μετοχές και τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ελαφρώς υψηλότερα και η απόδοση των 10ετών ομολόγων.

Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, ύστερα από τη σημαντική χθεσινή άνοδο, αλλά και ευρύτερα οι πιέσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδηγούν σήμερα το Γενικό Δείκτη σε πτώση προς τις 890 μονάδες, χωρίς πάντως να προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα η συνεδρίαση, αφού οι συναλλαγές είναι αρκετά μειωμένες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών λίγο πριν τις 16.00 διαμορφώνεται στις 891 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό της ημέρας,  σημειώνοντας πτώση 1,3%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,7 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των τραπεζών, ο κλαδικός δείκτης χάνει περίπου 1,80%, με την Τρ. Πειραιώς να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,70%) χάνοντας ένα μέρος των σημαντικών χθεσινών κερδών της. Κατά 1,6% υποχωρεί η Alpha, κατά 1,5% η Εθνική και κατά 1,4% η Eurobank.

Οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σήμερα στο «κόκκινο». Από αυτές που ξεχωρίζουν με βάση την αξία συναλλαγών, ο ΟΤΕ χάνει 1,3%, η ΔΕΗ 1,5%, η Mytilineos 1,8%, η μετοχή του ΟΠΑΠ 1,3% και της Jumbo 1,1%. Κατά 3,7% υποχωρεί η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε η πλήρης κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Στην αγορά ομόλογων σταμάτησε η συνεχής πτώση της απόδοσης του 10ετούς και ενισχυόταν ελαφρώς στο επίπεδο του 0,54%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί νωρίτερα.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, που δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αρκετά ισχυρή και αναμένεται να οδηγήσουν σήμερα σε άνοδο των βασικών δεικτών στη Ν. Υόρκη. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 943.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, που είναι και η καλύτερη επίδοση των τελευταίων μηνών. Τα futures του δείκτη Dow Jones κέρδιζαν 0,30%, ενώ ο Stoxx 600 στην Ευρώπη ενισχυόταν οριακά, κατά 0,10%, σε επίπεδο νέου ρεκόρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Σε υψηλό 15 ετών οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2023 το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι προοπτικές για το 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της αγοράς των εταιρικών ομολόγων και τα πλεονεκτήματα τους

Εταιρικά ομόλογα, εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με λήξεις από 3 έως 7 έτη και ενδεικτικές αποδόσεις από 3,75% έως 6,75% είναι ευθέως ανταγωνιστικά των καταθέσεων, ακόμη και των προθεσμιακών.