ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oikonomia, ependiseis, epixeiriseis
Φωτο: Shutterstock

ΒΕΑ: Θετικά αλλά όχι αρκετά, τα μέτρα για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις

«Η εντονότερη ανησυχία μας, εδράζεται στην ταχύτητα εκτίμησης των ζημιών και στη δυνατότητα λειτουργίας της επιχείρησης, με τα ελάχιστα ποσά αρωγής των 2.000 - 4.000 ευρώ» σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Ραβάνης.

Στα μέτρα στήριξης πυρόπληκτων αναφέρθηκε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Β.Ε.Α. Π. Ραβάνης: «Με ελπίδα, επιφυλάξεις και ερωτηματικά, αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Πολλά από αυτά είχαν ήδη ζητηθεί από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και τον πρόεδρό του Παύλο Ραβάνη μετά τις πρώτες επαφές που είχε με επιχειρήσεις- μέλη. 

Σε θετική κατεύθυνση, κινείται η εξαγγελία για άμεση εφαρμογή και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια της διαδικασίας για την ενεργοποίηση της νέας πλατφόρμας, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην υλοποίηση ηλεκτρονικών καινοτομιών. Ωστόσο, ο γρήγορος και αποτελεσματικός συντονισμός πολλών κρατικών φορέων: Υπουργείων, Δήμων, παραγωγικών φορέων, αποτελεί δύσκολο στοίχημα και η αρνητική εμπειρία χρόνων, σε παρόμοιες καταστροφικές συνθήκες, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. 

Η εντονότερη ανησυχία μας, εδράζεται στην ταχύτητα εκτίμησης των ζημιών και στη δυνατότητα λειτουργίας της επιχείρησης, με τα ελάχιστα ποσά αρωγής των 2.000 - 4.000 ευρώ, για όσες δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι παραγωγικές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, έχουν ακόμη πολύ νωπές τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, με ζημιές στο τζίρο τους, που είναι βέβαιο ότι - αν επιβιώσουν - δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Χρειάζονται επομένως, επιπλέον μέτρα, προσαρμοσμένα στις επιχειρήσεις αυτές που επιβαρύνθηκαν από τις πυρκαγιές.

Η σημερινή δε, ανακοίνωση της Ελληνικής ΄Ένωσης Τραπεζών, για αναστολή αποπληρωμής των δανείων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για έξι μήνες στους πληγέντες, χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες, «σταγόνα στον ωκεανό». Με αυτό το μέτρο λοιπόν, η επιχείρηση πρέπει μέσα σε έξι μήνες: να έχει ελεγχθεί από το Υπουργείο σχετικά με την πλήρη καταγραφή των ζημιών, να έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση ή επισκευή του εξοπλισμού της, να έχει κλείσει νέες συμφωνίες με πελάτες και προμηθευτές και να έχει ρυθμίσει θέματα προσωπικού, με αναστολή ή μη, ώστε να επαναλειτουργήσει και να είναι και ικανή, να αποπληρώνει και πάλι, δόσεις δανείου, ή να αντιμετωπίσει πιθανώς και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, άμεσα. Η επαναλειτουργία των πληγέντων σε έξι μήνες είναι ανέφικτη.

Για άλλη μια φορά, το Επιμελητήριο τονίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την λήψη επιπλέον, στοχευμένων μέτρων, προσαρμοσμένων στις έκτακτες συνθήκες, που καλούνται για άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι», καταλήγει ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: 7 στους 10 επιχειρηματίες επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις ενέργειας

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.
Ergani, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 30/4 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων στην πληγείσα Εύβοια

Οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμας: 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτoμίας των ΜμΕ

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσονται στις δράσεις του ΕΣΠΑ

Υπεγράφη η ένταξη 1.544 επιχειρήσεων στη δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού» και η ένταξη 151 γυμναστηρίων-παιδότοπων στη δράση Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων.
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Στόχος η αύξηση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη 5ετία στη χώρα και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στο τέλος του έτους - αρχή του επόμενου, να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ποσό «είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με το τι συνέβη στην οικονομία που η κριτική ότι δεν βοηθήσαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρίπτεται».