ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάει ένα μήνα πίσω η πληρωμή ΕΝΦΙΑ και θα αρχίσει με δύο δόσεις

Την πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ στις 29 Οκτωβρίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθούν οι τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Σενάριο πληρωμής δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ στις 29 Οκτωβρίου βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών, αντί της καταβολής της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν  μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αναμένεται να αναρτηθεί στο TAXISnet το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου δεν θα περιλαμβάνει δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού ο φόρος θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ δεν θα υπάρχουν μεταβολές στις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, που λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την υγειονομική κρίση εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος.

Την ίδια ώρα εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και 100% θα έχουν οι ακόλουθες 5 κατηγορίες ακινήτων:

  1. Βοηθητικοί χώροι. Με βάση το ισχύον καθεστώς, oι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ και άλλοι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες που βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
  2. Ημιτελή κτίσματα. Με έκπτωση 60% φορολογούνται τα κτίσματα που ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
  3. Κτήρια αγροτικής χρήσης. Για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων.
  4. Κτήρια προ του 1930. Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6.
  5.  Ειδικά κτήρια. Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά εφαρμόζεται συντελεστής 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής 0,5 είναι οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα, εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.

Ωστόσο, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι τις παραπάνω μειώσεις θα πρέπει να έχουν αποτυπώσει σωστά τα συγκεκριμένα ακίνητα στο έντυπο Ε9, αφού ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του Ε9.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε κλιμάκια, συντελεστές

Συγκροτείται η ειδική ομάδα στο υπ. Οικονομικών που θα παρουσιάσει προτάσεις. Στόχος, να μην φέρουν αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση οι πρόσφατες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο ολικής... ανακαίνισης του ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος

Συντελεστές παλαιότητας πολλών ταχυτήτων, αλλά και κριτήρια όπως οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, θα επηρεάζουν την φορολογική επιβάρυνση κάθε ακινήτου. «Παγώνει» το σχέδιο μείωσης κατά 8%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται έως 100% οι αντικειμενικές τιμές

«Παγώνει» προσωρινά φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα του περυσινού για όσους ιδιοκτήτες δεν είχαν μεταβολές περιουσίας, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες μεγάλες επιβαρύνσεις από την αναπροσαρμογή τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα ανοικτά για αναβολή στις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια είναι να προχωρήσει φέτος η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές σ' όλη τη χώρα και το 2022 να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ.