ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
Φωτο: Shutterstock

Το βαρύ φορτίο φόρων 1,5 δισ. ευρώ και πώς μπορείτε να το ελαφρύνετε

Πρόσθετο φόρο 835 ευρώ προβλέπουν τα εκκαθαριστικά που έχουν αποσταλεί ως τώρα σε περίπου 2 εκατ. φορολογούμενους. Η έκπτωση, οι δόσεις και η δυνατότητα πληρωμής με κάρτα.

Βαρύ φορτίο καλούνται να σηκώσουν το Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογούμενοι αφού θα πρέπει να καταβάλλουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί σε 2.079.200 φορολογούμενους (31,59% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση) εκκαθαριστικά σημειώματα που προβλέπουν έξτρα φόρο εισοδήματος 835 ευρώ κατά μέσον όρο.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τους φόρους με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες δόσεις από αυτές που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πάρουν «ταμειακές ανάσες»

Αναλυτικότερα για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος υπάρχουν οι ακόλουθες εναλλακτικές:

  • Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου και εξοφληθεί όλο το ποσό του φόρου παρέχεται  έκπτωση 3%. Αλλιώς θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις μαζί. 
  • Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν μαζί δύο δόσεις και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή ακόμα και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη στη πάγια ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση της σε έως 24 έντοκες δόσεις με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και ξεπερνά το 6% για τις 24 δόσεις. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr και ο οφειλέτης πρέπει να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή αποτυπώνοντας την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση και δηλώνοντας ακόμα και εισοδήματα ή ακίνητα που δεν έχουν περιληφθεί στις δηλώσεις του. Επίσης πρέπει να αναγράψει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
  • Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα εφάπαξ το ποσό του φόρου και μάλιστα αν το κάνουν έως τα τέλη Αυγούστου κερδίζουν την έκπτωση του 3% επί του συνολικού ποσού. Η εξόφληση της κάρτας γίνεται σε 12 άτοκες δόσεις.

Με τα εργαλεία της πάγιας ρύθμισης και της πιστωτικής κάρτας μπορεί να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ που με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Πάντως στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο πληρωμής δύο δόσεων μαζί στο τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για τα χρέη της πανδημίας: Οι 48 δόσεις θα γίνουν 72

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτές που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια.