ΓΔ: 877.06 1.08% Τζίρος: 14.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
Φωτο: Shutterstock

Ακίνητα: Στροφή στα στεγαστικά δάνεια λόγω... αλμυρών ενοικίων

Τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ. Ελκυστικότερη η δόση στεγαστικού από το ενοίκιο.

«Ξυπνά» η αγορά των στεγαστικών δανείων μετά από πολυετή «χειμέρια νάρκη» λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010 και η οποία τελμάτωσε την αγορά ακινήτων και «πάγωσε» τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα αιτήματα για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ενώ την εφετινή χρονιά η τάση αυτή έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Όπως εκτιμούν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021 θα προσεγγίσουν το 1 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η στεγαστική πίστη σημείωσε «βουτιά» στα χρόνια της κρίσης με το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα των 41 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010.

Η αφύπνιση του ενδιαφέροντος για στεγαστικά δάνεια, εν μέσω πανδημίας, αποδίδεται σε σειρά παραγόντων:

  • Η οικονομία έχει εξέλθει οριστικά από την μακρά περίοδο της ύφεσης και της αβεβαιότητας κατά την οποία είχαν «παγώσει» μεγάλες επενδυτικές δαπάνες όπως η αγορά κατοικίας ή ακινήτου. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επιτρέπει στα νοικοκυριά να δουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους και να προγραμματίσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή τους.
  • Μεγάλη αύξηση ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων. Η σημαντική αύξηση των τιμών των ενοικίων καθιστά σε πολλές φορές ασύμφορη την ενοικίαση σε σχέση με την αγορά ακινήτου καθώς η δόση του στεγαστικού δανείου είναι χαμηλότερη του ενοικίου.
  • Ελκυστικές τιμές αγοράς. Η κρίση οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα. Παρά την ανάκαμψη των τιμών που σημειώνετε τα τελευταία χρόνια αυτές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σημειώνεται ότι κατά τα χρόνια που οι τιμές τω ακινήτων στην Ελλάδα υποχωρούσα λόγω της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ σημείωναν ισχυρή άνοδο. Έτσι σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει από τις πιο ελκυστικές τιμές ακινήτων στν Ευρώπη.
  • Αποτελεσματική ανάσχεση τω οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατάφεραν να περιορίσουν τις μεγάλες επιπτώσεις των lockdown και των άλλων περιορισμών. Η αβεβαιότητα και ο φόβος για την επόμενη ημέρα εξαιτίας της πανδημίας υποχώρησαν και η αυξημένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την αγορά ακινήτου.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο Business Daily ότι περίπου το 70% των νέων χορηγήσεων στεγαστικής πίστης αφορούν την αγορά κατοικίας και το υπόλοιπο 30% την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας.

Οι τράπεζες περιμένουν μεγάλη άνοδο για την αγορά ακινήτων το 2022 και δεν αποκλείουν να επαναληφθεί το φαινόμενο του ελατηρίου στην εγχώρια κτηματαγορά λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, της μεγάλης ρευστότητας και της στροφής των ιδιωτών στην αγορά κατοικίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Business Daily-Katasthma-Trapezes-Ethniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τραπεζικά καταστήματα, πίεση στα εμπορικά ακίνητα

Η πανδημία επιταχύνει τη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων και ενισχύει την προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση. Αβέβαιη η απορρόφησή τους από άλλες επιχειρήσεις, αναμένεται πτώση στα μισθώματα.
Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανούσης: Προτεραιότητα ο βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος δανεισμός

«Μέχρι σήμερα έχουμε αναδιαρθρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. μόνο για το 2020-2021, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους», δήλωσε ο CEO της doValue Greece.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: 900 εκατ. ευρώ ρίχνουν στην αγορά των στεγαστικών δανείων

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 70.000 - 90.000, οι επτά στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, ενώ η ιδία συμμετοχή του δανειολήπτη θα πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 25% της αξίας του ακινήτου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα σε «χτυπημένες» τιμές μετά τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Χιλιάδες ακίνητα ενδέχεται να βγουν σε πλειστηριασμό με τιμές μειωμένες έως και κατά 35%, προκαλώντας πιέσεις ευρύτερα στην αγορά. Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το αυτόματο «κούρεμα» τιμής.