ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ με τα 2,5 δισ. ευρώ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου η ελάφρυνση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Τι σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών μετά την επιτυχή διπλή έξοδο στις αγορές για να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων με στόχο την ελάφρυνση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους με τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε χθες από την διπλή επανέκδοση ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί διάφορα σενάρια προεξόφλησης ακριβών δανείων ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στο τελευταίο ανοικτό γραμμάτιο ύψους 1,857 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ και το οποίο λήγει μέσα στο 2022. Επισημαίνεται ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο προεξοφλήσεις χρεολυσίων προς το Ταμείο με την καταβολή ποσού 3,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο και άλλων 2,7 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2019. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποσβέσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,8 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ κατά την κατά διάρκεια του μνημονίου.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενέργειες για την πληρωμή των 1,857 δισ. ευρώ θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως για την προεξόφληση του ΔΝΤ απαιτείται «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η κίνηση αυτή πέρα από το γεγονός ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τόκους και προμήθειες που υπολογίζονται στα 40 εκ. ευρώ από το υψηλότερο επιτόκιο των δανείων αυτών σε σύγκριση με τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται πλέον το ελληνικό δημόσιο ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές καθώς στέλνει σήμα ότι η παρά τις αυξημένες ανάγκες για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας η Ελλάδα εξοφλεί και μάλιστα νωρίτερα τις δανειακές της υποχρεώσεις

Πέραν των δανείων προς το ΔΝΤ εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης ποσού 2 δισ. ευρώ από τα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το πρώτο μνημόνιο και το οποίο πρέπει να πληρωθεί εντός του 2022. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα προχωρήσει σε νέες εξόδους προς τις αγορές ώστε να εκμεταλλευθεί το περιβάλλον των επιτοκίων που έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά και να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της πρόωρης αποπληρωμής ακριβών δανείων υπάρχει και μία τρίτη επιλογή η οποία όμως συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες για να προχωρήσει.   

Πρόκειται για τα ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στην τριετία 2010 - 2012 (SMP)  εξαιρέθηκαν από το PSI και αποπληρώνονται στο 100% της αξίας τους. Τo ύψος τους φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ, η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι 3,6 χρόνια και τα επιτόκια τους είναι πιο τσουχτερά από αυτά του ΔΝΤ.

Χθες με αφορμή την διπλή επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία της έκδοσης τόσο του 5ετούς όσο και του 30ετούς ομολόγου, τονίζοντας παράλληλα ότι η ζήτηση δεν ήταν μόνο υψηλή αλλά και εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που αποδεικνύει τόσο την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων όσο και την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πληρωμές για το χρέος το 2021 και οι νέες έξοδοι στην αγορά

Πάνω από 11,5 δισ. ευρώ οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν με εκδόσεις ομολόγων. Γιατί η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έκπτωση έως 80% θα δοθούν ακίνητα του Δημοσίου σε καταπατητές

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα. Ποιοι θα μπορέσουν να τα εξαγοράσουν, ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται. Πώς καθορίζονται οι εκπτώσεις.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μέχρι τέλος Αυγούστου υποβλήθηκαν 7.670 αιτήσεις

Συνολικά μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022, εκτός από την οριστική υποβολή των 7.670 αιτήσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, έχουν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκάπ» δέκα σημείων στην οικονομία αρχίζουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί

Παράλληλα με τα προαπαιτούμενα που θα εξεταστούν, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει την έγκριση των δανειστών για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερος γύρος παρεμβάσεων στήριξης, νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα

Πρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενη παράταση της υγειονομικής κρίσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Τι θα γίνει με επιστρεπτέα προκαταβολή, κορονοχρέη, επιδότηση ενοικίων και χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.
Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σχέδιο για να δοθούν σε ιδιώτες καταπατημένα ακίνητα του κράτους

Όσοι έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Νομοθετική ρύθμιση προαναγγέλλει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.