ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Σκρέκας: Οι εκπτώσεις στο ρεύμα θα αφορούν όλους τους καταναλωτές

Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ» θα ανοίξει έως τα τέλη Οκτωβρίου και θα αφορά 50.000 κατοικίες.

Οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα αφορούν το σύνολο των καταναλωτών, ακόμη και αυτών που τυχόν έχουν οφειλές, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τόνισε ότι «για όλους τους καταναλωτές, θα υπάρχει επιδότηση που θα φαίνεται διακριτά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος», προσθέτωντας ότι θα αφορά και τον μήνα Σεπτέμβριο, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει επέκταση του μέτρου, εφόσον χρειαστεί.

«Η έκπτωση θα είναι για όλους, ανεξάρτητα από τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για ένα μέσο νοικοκυριό, η επιδότηση στο τετράμηνο θα είναι της τάξης των 33 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Σκρέκας, ενώ προανήγγειλε ότι από τη νέα χρονιά θα μειωθεί και η χρέωση του ΑΔΜΗΕ.

Ξεκαθάρισε πως δεν θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο, αντίθετα θα παραμείνει και εφόσον χρειαστεί, θα διευρυνθεί. Για τον σκοπό αυτό, στόχος είναι η εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση. Ερωτηθείς για τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε πως η επιδότηση «αφορά όλους τους καταναλωτές και όλους τους παρόχους». Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο, έγινε και η σύσκεψη πρόσφατα, κατά την οποία ζητήθηκε «ένα μεγάλο τμήμα της εκτιμώμενης ανατίμησης να αντισταθμιστεί».

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός δήλωσε πως «αυξάνουμε κατά 20% το επίδομα, αυτό σημαίνει ότι θα αντισταθμίσουμε ένα μεγάλο μέρος της ανατίμησης».

Αναφορικά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εξήγησε πως «όταν μειώνεις έναν φόρο, έχεις μία οριζόντια μείωση σε όλους». Εκτός από τη μείωση εσόδων για το Κράτος, «δεν θα επιτρέπει την στοχευμένη ενίσχυση όσων είναι πραγματικά ευάλωτοι». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αποτρέπει τη νοθεία στα καύσιμα.

Τέλος, για το νέο «Εξοικονομώ» είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά 50.000 κατοικίες, για τις οποίες θα υπάρχει ιεράρχηση με κοινωνικά κριτήρια για την ένταξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος δεν θα ξεπεράσει τα 3 ευρώ μηνιαίως

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι λογιαριασμοί της ΔΕΗ να μην προκαλέσουν σοκ στους καταναλωτές».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξανδρούπολη: Με εξαγωγικό προσανατολισμό η νέα μονάδα ρεύματος

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν από τον όμιλο Κοπελούζου το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που αναπτύσσει τη μονάδα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Μεταξύ των φθηνότερων χωρών στο ηλεκτρικό ρεύμα η Ελλάδα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Ενέργειας τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά, πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ήταν στα 38,65 λεπτά.