ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Τιμές προ κρίσης στο ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση επιδοτήσεων σε 1,1 δισ.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λιανικής της κιλοβατώρας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, στο επίπεδο των 0,50 ευρώ, οι επιδοτήσεις κατεβάζουν την τιμή σε 0,15 με 0,17 ευρώ. Πόσο χρεώνουν οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές.

Μεγάλες αυξήσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ενιαίες χρεώσεις, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, με τα τιμολόγια να διαμορφώνονται περίπου στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η τιμές μετά τις επιδοτήσεις φθάνουν στα 15 έως 17 λεπτά /κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια, με τις επιδοτήσεις να απορροφούν το 90% των ανατιμήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Οι επιδοτήσεις απορροφούν το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές για κύριες και μη κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 82-99% για τα αγροτικά τιμολόγια.

Για τους ενεργοβόρους καταναλωτές, τη βιομηχανία, οι επιδοτήσεις ανέρχονται σε 250 ευρώ ανά κιλοβατώρα που αντιστοιχούν στο 67% των αυξήσεων. Παράλληλα, για το φυσικό αέριο οι επιδοτήσεις αντιστοιχούν στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές, ενδεικτικά, έχουν ως εξής: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών. Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Το σύνολο των επιδοτήσεων αυξήθηκε σημαντικά από τον Ιούλιο που είχε κινηθεί στα 700 εκατ. ευρώ και πλέον φθάνει το 1,136 δις. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, τα 500 εκατ. συγκεντρώθηκαν ήδη μόνο τον Ιούλιο από τον νέο μηχανισμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση, που συγκεντρώνει τα υπερέσοδα των παραγωγών από την πηγή και τα κατευθύνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως είπε, ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ. ενώ με το  νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο λίγων ημερών, έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, για να προχωρήσουν σε αλλαγή προμηθευτή, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις νέες τιμές λιανικής. Δεν θα επιβαρυνθούν με πέναλτι πρόωρης διακοπής σύμβασης, ενώ μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ακόμη και αν έχουν ανεξόφλητες οφειλές, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή αντίδραση από τη βιομηχανία στις αυξήσεις έως 40% από τη ΔΕΗ

«Δε θα πέσουμε αμαχητί, δεν αποκλείουμε προσφυγή στην Κομισιόν», απαντούν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές στις προτάσεις της ΔΕΗ για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων. Τριπλάσιες οι τιμές από την Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδισμένη η ΔΕΗ στη μάχη για το ρεύμα με το νέο μοντέλο της αγοράς

Σχεδόν 1% αύξησε το μερίδιό της η ΔΕΗ τον Αύγουστο, πρώτο μήνα εφαρμογής των ελεύθερων μετακινήσεων των καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ελκυστικές προτάσεις τιμολόγησης από άλλους παρόχους.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εννέα στους 10 καταναλωτές ρεύματος θα λάβουν υψηλή κρατική επιδότηση

Τι προβλέπει το νέο σύστημα επιδοτήσεων που παρουσιάζεται σήμερα, πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις με βάση την κατανάλωση. Σημαντικά μειωμένες, αν και παραμένουν υψηλές, οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβο το ρεύμα στους κακοπληρωτές, πάνω από 1 ευρώ την κιλοβατώρα

Όσοι παίρνουν ρεύμα με την Καθολική Υπηρεσία επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους θα επιβαρυνθούν τον Αύγουστο με εξαιρετικά αυξημένες ενιαίες χρεώσεις, που υπερβαίνουν το 1 ευρώ/κιλοβατώρα.