ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Την κατάργηση του clawback ζητούν οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει πως το μέτρο του clawback είναι «άδικο και απαράδεκτο» και τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς.

Την κατάργηση του clawback «που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τα επιχειρήματα κατά της πρακτικής που υφίσταται μόνο στην Ελλάδα και αποτελεί απότοκο της περιόδου της οικονομικής κρίσης. 

Χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο και απαράδεκτο» και υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γι' αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%. Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 -και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου- θα παρακρατείτε τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις».

«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς, για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζουμε πως στην 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα μας, την οποία δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για το clawback στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ιδιωτικού τομέα εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τα ποσοστά του clawback αναφέροντας πως «στην πλειοψηφία των εξετάσεων, αυτή η επιστροφή φτάνει στο 46%».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Πολύ μεγάλο το σχέδιο για την Υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

«Τα ποσά αθροιστικά, υπολογίζοντας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. σε προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 
Kyvernisi, Oikonomou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης εάν υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μην υπάρξουν «αθέμιτες πρακτικές και συνθήκες αισχροκέρδειας».
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τον εμβολιασμό εργαζομένων στην υγεία

Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης έως μεθαύριο, Τετάρτη 18/08/2021.