ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Την κατάργηση του clawback ζητούν οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει πως το μέτρο του clawback είναι «άδικο και απαράδεκτο» και τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς.

Την κατάργηση του clawback «που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τα επιχειρήματα κατά της πρακτικής που υφίσταται μόνο στην Ελλάδα και αποτελεί απότοκο της περιόδου της οικονομικής κρίσης. 

Χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο και απαράδεκτο» και υποστηρίζει ότι «τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γι' αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%. Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 -και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου- θα παρακρατείτε τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις».

«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς, για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζουμε πως στην 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα μας, την οποία δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για το clawback στον τομέα της Υγείας. Ωστόσο φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ιδιωτικού τομέα εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τα ποσοστά του clawback αναφέροντας πως «στην πλειοψηφία των εξετάσεων, αυτή η επιστροφή φτάνει στο 46%».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Πλήρης η κάλυψη σε αντιβιώσεις και παιδικά σιρόπια

Σε δηλώσεις του ο υπ. Υγείας τόνισε ότι οι ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα μπορούν να καλυφθούν από γενόσημα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για ανάπτυξη περισσότερων ΜΕΘ σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα φάρμακα ζητάει η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας Στ. Κυριακίδου σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στην ΕΕ.