ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Λιβανός: Σημαντικός ο πρωτογενής τομέας στα ζητήματα περιβάλλοντος

Μιλώντας για τους αγρότες ο υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους.

Τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την τοποθέτησή του στο 6ο Energy Transition Symposium. Όπως ανέφερε οι αγροτικές δραστηριότητες επιδρούν, θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και πρακτικές, στο φυσικό τοπίο, τα εδάφη, τους φυσικούς πόρους, ενώ αντίθετα η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται σημαντικά από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή, είναι πλέον μια ρεαλιστική απειλή για την οποία όπως είπε «Κανένας μας δεν δικαιούται να μένει αδρανής. Δεν είναι πλέον μόνο τα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα σε συχνότητα και ένταση καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που επιβεβαιώνουν στην πράξη το πρόβλημα».

Μιλώντας για τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την παραμονή τους στην ύπαιθρο αλλά και των νέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Λιβανός ανέδειξε ως σημαντικότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αυτή:

  • την περίοδο την υποβάθμιση των εδαφικών πόρων με εντεινόμενα φαινόμενα ερημοποίησης,
  • τον περιορισμό της διαθεσιμότητας και τη ρύπανση υδατικών πόρων,
  • τη μείωση της βιοποικιλότητας, και ιδιαίτερα
  • την απώλεια και υποβάθμιση παραγωγικών εκτάσεων λόγω των φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, τόνισε πρέπει να «διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βιώσιμη αντίληψη, σεβασμό στο περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα σε ρόλο πρωταγωνιστή». Τέλος, με την Ευρώπη, όπως είπε ο κ. Λιβανός να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, μέσω των αποφάσεων της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μέσω της οποίας έχει τεθεί στο επίκεντρο η πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος «στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εργαζόμαστε εντατικά και διαμορφώνουμε μια συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για τον Αγροτική Ανάπτυξη, με έμφαση στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και στην προστασία της βιοποικιλότητας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει λύση για οικονομία και περιβάλλον

Ο υπουργός τόνισε ότι «η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μείωση των ρύπων του μεθανίου

«Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης, αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου», δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η εξειδίκευση του μέτρου για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Αύριο το πρωί αναμένεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η εξειδίκευση του μέτρου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.