ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Λιβανός: Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει λύση για οικονομία και περιβάλλον

Ο υπουργός τόνισε ότι «η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

«Η πράσινη ανάπτυξη περιέχει μια αμοιβαία επωφελή λύση -win-win- για την οικονομία και το περιβάλλον» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, κατά την ομιλία του στο Circle The Med και στη θεματική για την «Πράσινη μεγέθυνση (ή ανάπτυξη), στρατηγικές κατευθύνσεις και δράσεις».

Πρόσθεσε δε, ότι «η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση έως το 2028, καθώς και την πρόθεσή του, όπως τη διατύπωσε στην ομιλία του στον ΟΗΕ, «να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή διασφαλίζοντας τη χρήση καθαρής ενέργειας από όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Προς την επίτευξη του στόχου αυτού ο κ. Λιβανός τόνισε τον ρόλο του πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητές του μπορεί «σε έναν βαθμό να επιβαρύνουν το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μορφές εντατικής γεωργίας. Από την άλλη, όμως, η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να στηρίξει την παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναβιώσει στοιχεία της τοπικής παράδοσης, αλλά και να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Μιλώντας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σημείωσε ότι επιδίωξή της είναι η επίτευξη «εννέα ειδικών στόχων, που μετουσιώνουν τους βασικούς στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών».

Πρόσθεσε ότι Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο θα έχει κατατεθεί στην ΕΕ έως το τέλος του Δεκέμβρη, καθώς προς ώρας πραγματοποιούνται «συνδιασκέψεις ενημέρωσης και εξαντλητικού δημοκρατικού διαλόγου με όλους τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», όπως δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Λιβανός στάθηκε στην ενίσχυση των νέων αγροτών στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι «ήδη υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους για τους νέους αγρότες στο τρέχον πρόγραμμα και αυξάνουμε κατά 50% τους πόρους για τους νέους αγρότες στη νέα προγραμματική περίοδο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μείωση των ρύπων του μεθανίου

«Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης, αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου», δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Σημαντικός ο πρωτογενής τομέας στα ζητήματα περιβάλλοντος

Μιλώντας για τους αγρότες ο υπ. Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και με πολλούς τρόπους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η εξειδίκευση του μέτρου για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Αύριο το πρωί αναμένεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης η εξειδίκευση του μέτρου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.