ΓΔ: 873.91 0.71% Τζίρος: 3.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio-gas
Φώτο: Shutterstock

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς και με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών τα πρώτα τιμολόγια, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Μπροστά στο νέο αυτό κύμα αυξήσεων η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται ότι έχουν ήδη στα «σκαριά» σχέδιο ενίσχυσης των καταναλωτών μέσα από την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να λάβουν το επίδομα αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Σε αυτά που εξετάζονται είναι η αλλαγή του εισοδηματικού ορίου που σήμερα βρίσκεται στα 12.000 ευρώ κατ' ελάχιστο, καθώς και κοινωνικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των τέκνων σε κάθε νοικοκυριό.

Η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου κρίθηκε αναγκαία για να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και, γενικότερα, για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι ιδιάζουσες φετινές συνθήκες. Με τη διεύρυνση του ορίου θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της συνολικής δαπάνης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης, πέραν της αύξησης κατά 20% που είχε ήδη αποφασιστεί. Έτσι, εκτιμάται ότι η δαπάνη αυτής της σεζόν για το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς, το ποσό βάσης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνεται σε 264 ευρώ, αυξημένο κατά 20% από τα 220 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης ανάλογα με τον οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, ώστε το ποσό του τελικού επιδόματος να διαφοροποιείται με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Το ελάχιστο ποσό επιδόματος θα είναι αυξημένο από τα 80 στα 96 ευρώ και το μέγιστο ποσό από τα 650 στα 780 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια, που αναμένεται να αυξηθούν, έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει: εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 130.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι: οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Όπως έγραφε το ΒusinessDaily, οι αυξήσεις που θα δουν τα 500.000 νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο αναμένεται να ξεπερνούν και το 100%. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, εκτίμησε ότι αυτές οι συνθήκες θα διατηρηθούν όλο τον χειμώνα, δηλαδή τουλάχιστον ως το τέλη Μαρτίου. Με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό στην Αθήνα καταναλώνει 1 θερμική MWh το μήνα και έως πέρυσι θα πλήρωνε περίπου 40 ευρώ ενώ φέτος θα πληρώσει πάνω από 80 ευρώ ανά μήνα.

Η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα και για την απευθείας επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, όπως ήδη γίνεται με τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά η ενεργοποίηση αυτής της επιδότησης θα εξετασθεί αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. Με νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι «δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου».

Δικαιούχοι αυτής της επιδότησης είναι μόνο οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου. Σε επόμενη φάση, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, θα καθοριστούν οι δικαιούχοι καταναλωτές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και θα προσδιοριστεί το ύψος της επιδότησης ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος χορήγησης της επιδότησης, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων.

 

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου

Έως και τα 100 ευρώ εκτοξεύθηκαν χθες οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ενώ τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν πάνω από 2% μετά τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλεί η Κίνα, βγαίνοντας με επιθετικό τρόπο στην παγκόσμια αγορά για ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, γεγονός που προσθέτει νέα καύσιμα στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Στην Ελλάδα, όπως έγραφε το Business Daily, ο Οκτώβριος μπαίνει με κακούς οιωνούς για το κόστος του ηλεκτρισμού, καθώς η τιμή χονδρικής για την 1η Οκτωβρίου εκτινάχθηκε κατά 26%, λόγω των «φουσκωμένων» τιμών του φυσικού αερίου.

Οι συνθήκες, που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε πρόσφατα σαν «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, επιδεινώθηκαν περαιτέρω από χθες και με τρόπο που δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα για το προσεχές μέλλον, πριν ακόμη αρχίσει να «βαραίνει» ο χειμώνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Χαν Τζενγκ, αρμόδιος για τον ενεργειακό τομέα, έδωσε αυστηρή εντολή στις κρατικές ενεργειακές εταιρείες να προμηθευθούν φυσικό αέριο με κάθε κόστος, όπως μετέδωσε το "Bloomberg", επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αναλυτές φοβούνται ότι η αναμενόμενη επιθετική έξοδος των κινεζικών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, όπου θα ζητούν φυσικό αέριο χωρίς περιορισμούς στην τιμή, με στόχο να δημιουργήσουν γρήγορα αποθέματα ενόψει του χειμώνα θα διαταράξει ακόμη βαθύτερα το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, δίνοντας νέα ώθηση στις τιμές του αερίου για να συνεχίσουν την ξέφρενη ανοδική πορεία τους.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τις τιμές στην Ευρώπη, εκτινάχθηκε την Πέμπτη έως και 14,7% υψηλότερα. Η τιμή χονδρικής του ρεύματος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13% και στη Γαλλία κατά 10,3%, φθάνοντας σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα. Το θέμα της πορείας των τιμών στην ενεργειακή αγορά θα συζητηθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή Σταϊκούρα - Σκρέκα σε Ντόναχιου για την ενεργειακή κρίση

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης προτείνουν οι υπουργοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο κόστος θέρμανσης με αέριο, υπό εξέταση ειδικό επίδομα

Το ξέφρενο ράλι των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανεβάσει στα 80 ευρώ τον μήνα το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις για έκτακτη επιδότησή τους.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.