ΓΔ: 945.38 -1.14% Τζίρος: 25.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Κούρεμα» στις προβλέψεις για το ΑΕΠ: Μειώνονται στο 4,5% για το 2022

Από το 6,2% στο 4,5% αναθεωρεί το οικονομικό επιτελείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, καθώς εκτιμάται ότι θα πέσει η ταχύτητα των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στο 61,% ανεβαίνει η προβλέψει για το 2021.

«Κατεβάζει τις ταχύτητες» του μεσοπρόθεσμου για δύο βασικούς κινητήρες της ανάπτυξης, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022.

Παράλληλα τοποθετεί τον πήχη των τουριστικών εσόδων στο 79% των εισπράξεων του 2019, ενώ αναμένει μικρή κατά μέσον όρο αύξηση στην κατά κεφαλήν αμοιβή των μισθωτών χαμηλότερη από τον πληθωρισμό. Ωστόσο οι προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών ενέχουν ρίσκα λόγω των αβεβαιοτήτων κυρίως στο μέτωπο της πανδημίας και του κύματος των ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών που προκαλεί η «ενεργειακή ακρίβεια»  

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2022 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

makrooikonomikoi deiktes2

Ειδικότερα συγκριτικά με το μεσοπρόθεσμο οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος δείχνουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στο 23,4% από 30,3% και των εξαγωγών στο 11,1% από 13,8% αλλά επιτάχυνση της ανόδου των εισαγωγών στο 8,9% από 8,5%. Μάλιστα όπως αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις αναλυτικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των εισαγωγών αγαθών (+9,7%) θα είναι μεγαλύτερη εκείνης των εξαγωγών αγαθών (+2,7%), στοιχείο το οποίο είναι αναμενόμενο λόγω της σημαντικής ανάκαμψης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, μηχανήματα και καταναλωτικά αγαθά. Έτσι το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει αρνητικό παρουσιάζοντας όμως σημαντική βελτίωση της τάξης του 7,5%.

Σταθερή παραμένει η εκτίμηση για την ιδιωτική κατανάλωση στο 2,9%, ενώ οριακή είναι η αλλαγή για το ποσοστό μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης στο 2,8% από 3% λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που θα περιορίσει τις δαπάνες του δημοσίου.

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού το 2022 προβλέπεται ότι δεν θα ανακτήσει τις απώλειες της πανδημίας. Η «τρύπα» στις εισπράξεις σε σχέση με το 2019 θα είναι της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ καθώς τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν στα 14,4 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθούν κατά 60% συγκριτικά με φέτος αλλά θα αντιστοιχούν στο 79% των εισπράξεων του 2019.

Με βάση τις παραδοχές αυτές η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο ρυθμός πέφτει στο 4,5% από 6,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2022 εμφανίζονται περισσότερο συντηρητικές σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, καθώς η Κομισιόν αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 6% ενώ ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ 5%

Ωστόσο υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας που καθιστούν τις προβλέψεις επισφαλείς και οι οποίες σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αφορούν στην επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας, στις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών, στην ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης και στις ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Για την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό τροφοδότη του ΑΕΠ, η κύρια εστία κινδύνου έχει να κάνει με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς η πρόβλεψη για  αύξηση κατά 2,9% στηρίζεται στην παραδοχή ότι η υγειονομική κρίση θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.  Επιπλέον βασίζεται στην πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 14,3% που αναμένεται να συνδράμει στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όμως ανασταλτικός παράγοντας είναι η μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν αμοιβής της μισθωτής εργασίας, η οποία προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,1%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού (2,0%). Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των συνολικών αμοιβών της μισθωτής εργασίας κατά 3%  που αποτελεί βασική συνιστώσα της ιδιωτικής κατανάλωσης, εφόσον επιτευχθεί, θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση του όγκου της μισθωτής απασχόλησης.

Την ίδια ώρα η υλοποίηση του αισιόδοξου σεναρίου για αύξηση των επενδύσεων κατά 23,4% ή κατά 4,83 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές προϋποθέτει την έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη διασφάλιση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα σχετικά κεφάλαια στην ιδιωτική οικονομία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο το 50% της καθαρής αύξησης των επενδύσεων θα προέλθει από την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και το υπόλοιπο μισό θα προέλθει από την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Το σύνολο αυτής της μεταβολής οφείλεται στη θετική επίπτωση που έχει ήδη και αναμένεται να έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Ράλι... ανάπτυξης με ρυθμό 7,4% φέτος και 5,4% το 2022

Αναθεωρήσεις για ανάπτυξη και έλλειμμα στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. «Κλειστά χαρτιά» για το κοινωνικό μέρισμα, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες και μικρότερες οι δόσεις για εξόφληση χρεών της πανδημίας

Έγκριση από τους Θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι δόσεις σε 60 - 72, ενώ θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 100 - 120 δόσεων που χάθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.