ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, YPOIK, epistreptea
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα καθορίσουν τις μειώσεις φόρων και εισφορών

Σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σημείωσε ότι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος των εκτιμήσεων, τότε θα εξετασθούν οι περαιτέρω ελαφρύνσεις.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι αυτά που θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». 

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο για φέτος όσο και για το 2022 είναι υψηλότεροι των εκτιμήσεων και φυσικά εάν υπάρχουν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά περιθώρια, τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε επιπλέον μειώσεις. 

«Η πρόβλεψη που θα έχουμε για την ανάπτυξη θα είναι ρεαλιστική, και με τα σημερινά δεδομένα και τους προδρόμους δείκτες της οικονομίας, ίσως και συντηρητική. Αν οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης το 2021 και το 2022 είναι υψηλότεροι από τις εκτιμήσεις, και μάλιστα διατηρήσιμοι, και προκύψει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, τότε αυτός, όπως έχουμε αποδείξει την τελευταία διετία, θα αξιοποιηθεί, κυρίως, για νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», επεσήμανε ο υπ. Οικονομικών.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων και εκτίμησε ότι θα υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία το 2022, καθώς θα καταγράφεται αποκατάσταση της κανονικότητας και πιο ομαλή λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. 

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπουμε ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επανέλθει το 2022, μέσα από μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα εδράζεται στην ταχεία ανάταξη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, και στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο αποκαθίσταται η κανονικότητα στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Και προφανώς, χωρίς περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές και στον νικητή τους κ. Όλαφ Σολτς, υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή πολιτικό, με τον οποίο έχει συνεργαστεί αξιόπιστα και παραγωγικά, όμως, αποτελεί «οπαδό» της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, αν και σε αρκετές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα συναινετικός. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις στηρίζεται και προάγεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους, ενθαρρύνονται οι συνέργειες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητη η επιχορήγηση για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
Xristos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ποσού της επιστρεπτέας

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στο Ecofin για θέσπιση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της κοινωνίας για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, του αγροτικού τομέα, της αγοράς ακινήτων και των ευπαθών ομάδων.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους το 2022

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι σε μια περίοδο σημαντικών και ανοδικών αβεβαιοτήτων και κινδύνων δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο εν είδει κοινωνικού «μερίσματος ανάπτυξης».