ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πακέτο» 500 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση κρατικών κτηρίων

Μόνο 17.000 από τα περίπου 20.000 ακίνητα του Δημοσίου διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό και τα περισσότερα κατατάσσονται στην τρίτη κατηγορία απόδοσης, ενώ ελάχιστα παίρνουν Α ή Α+.

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται ο κτηριακός πλούτος του Δημοσίου, σύμφωνα  με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δείχνουν ότι από τα περίπου 100.000 κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, μόνο τα 200 έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Τα περισσότερα κτήρια είναι παλαιά και έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, τονίζει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Την ίδια στιγμή, πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη μέλη να δίνουν το καλό παράδειγμα πετυχαίνοντας τη σωστή ενεργειακή απόδοση των κτηρίων τους.

Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας των κτηρίων που χρησιμοποιεί το κράτος για να λειτουργήσει δείχνουν τη δυσκολία με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, παρά τις δηλώσεις διάφορων υπουργών κατά καιρούς που μιλούν για έναν «κρυμμένο θησαυρό» της χώρας.

Από το σύνολο των κτηρίων, μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, από τα οποία η πλειονότητα είναι κατηγορίας Γ και κάτω, και ελάχιστα που είναι Α ή Α+.

«Σε αυτό το (συνολικό) pool πολλά είναι διατηρητέα, κτήρια παλαιά, κτήρια που έχουν στατικά και λειτουργικά προβλήματα, έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνο, κτήρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και πληρούν τους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης, ακόμα και κτήρια που έχουν θέματα και σε συνθήκες εργασίας», τονίζει η κ. Σδούκου.

Ακόμα, επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.

«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%, πολύ χαμηλός, αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δημόσιος τομέας πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

«Ανατίθεται στις δημόσιες αρχές η ευθύνη να δίνουν το παράδειγμα. Ακόμα και όταν ο συνολικός αντίκτυπος ενδέχεται να μην είναι σημαντικός σε απόλυτους όρους, οι δημόσιοι φορείς πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών συμπεριφορών των κτηρίων», καταλήγει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plhmmyres-Larisa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» και τις τιμές των κατοικιών

Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ξαφνικής πτώσης των τιμών των κατοικιών, τονίζει η ING. Διεθνής έρευνα για τον καύσωνα σε πέντε πόλεις. Από τύχη δεν πλημμύρισε η Αθήνα, υπογραμμίζει καθηγητής του ΕΜΠ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά αιολικά πάρκα σε πέντε θαλάσσιες περιοχές της χώρας

Ως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ και το 2026 θα γίνουν οι διαγωνισμοί. Συμφωνία συνεργασίας ελληνικής εταιρείας με νορβηγικό κολοσσό για την κατασκευή πάρκων.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στόχος οι ωκεανοί μας να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται

Η 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό έχει ως στόχο να διατηρήσει τα θέματα των ωκεανών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να έχει πολλές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις και τα κράτη, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι και χωρίς την Golden Visa οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.