ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πακέτο» 500 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση κρατικών κτηρίων

Μόνο 17.000 από τα περίπου 20.000 ακίνητα του Δημοσίου διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό και τα περισσότερα κατατάσσονται στην τρίτη κατηγορία απόδοσης, ενώ ελάχιστα παίρνουν Α ή Α+.

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται ο κτηριακός πλούτος του Δημοσίου, σύμφωνα  με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δείχνουν ότι από τα περίπου 100.000 κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, μόνο τα 200 έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Τα περισσότερα κτήρια είναι παλαιά και έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, τονίζει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Την ίδια στιγμή, πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη μέλη να δίνουν το καλό παράδειγμα πετυχαίνοντας τη σωστή ενεργειακή απόδοση των κτηρίων τους.

Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας των κτηρίων που χρησιμοποιεί το κράτος για να λειτουργήσει δείχνουν τη δυσκολία με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, παρά τις δηλώσεις διάφορων υπουργών κατά καιρούς που μιλούν για έναν «κρυμμένο θησαυρό» της χώρας.

Από το σύνολο των κτηρίων, μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, από τα οποία η πλειονότητα είναι κατηγορίας Γ και κάτω, και ελάχιστα που είναι Α ή Α+.

«Σε αυτό το (συνολικό) pool πολλά είναι διατηρητέα, κτήρια παλαιά, κτήρια που έχουν στατικά και λειτουργικά προβλήματα, έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνο, κτήρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και πληρούν τους κανονισμούς της ενεργειακής απόδοσης, ακόμα και κτήρια που έχουν θέματα και σε συνθήκες εργασίας», τονίζει η κ. Σδούκου.

Ακόμα, επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.

«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%, πολύ χαμηλός, αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δημόσιος τομέας πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

«Ανατίθεται στις δημόσιες αρχές η ευθύνη να δίνουν το παράδειγμα. Ακόμα και όταν ο συνολικός αντίκτυπος ενδέχεται να μην είναι σημαντικός σε απόλυτους όρους, οι δημόσιοι φορείς πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών συμπεριφορών των κτηρίων», καταλήγει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά ακίνητα, παραμένει ισχυρή η αγορά στην Αθήνα

Το δυσμενές μακροοικονομικό τοπίο και ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνουν μείωση των τιμών στα ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση του Urban Land Institute και της PWC. Σταθερά στην 23η θέση η Αθήνα ανάμεσα σε 30 πόλεις.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρουν το 2023 οι τιμές κατοικιών με την επιβράδυνση της οικονομίας

Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης από 6% σε 1% - 2%, τα αυξημένα επιτόκια και η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών αναμένεται να σταματήσουν το ράλι τιμών της τελευταίας πενταετίας. Αντίβαρο το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις αποζημιώνουν τις περιβαλλοντικές ζημιές

Η προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Σταυρούλα Πουλή τόνισε πως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται επαρκώς η ευρωπαϊκή αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαγική εικόνα» οι τιμές κατοικιών: Τι αλλάζει με τον υψηλό πληθωρισμό

Οι τιμές διαμερισμάτων το β' τρίμηνο αυξήθηκαν με έναν εντυπωσιακό ρυθμό της τάξεως του 9,4%. Όμως, αν αφαιρεθεί ο δομικός πληθωρισμός, που είχε μέσο όρο 2,7% το β΄τρίμηνο, η πραγματική αύξηση των τιμών μειώνεται στο 6,7%.