ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.

Έντονη θα είναι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, στα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της ζήτησης που έχει συσσωρευθεί, ωστόσο σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπάρχουν δυο ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία: η τελική επίπτωση της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα και η αύξηση του δημόσιου χρέους.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Global Finance Magazine και την Τιζιάνα Μπαργκίνι ο διοικητής της ΤτΕ, «οι δανειολήπτες από ευάλωτους τομείς της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ του δημόσιου τομέα και των τραπεζών είναι ανησυχητική». Προσθέτει ότι αυτοί οι κίνδυνοι «έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντες, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες, αλλά και σε άλλους που αποκτούν αυξανόμενη σπουδαιότητα στον παγκόσμιο χάρτη κινδύνων, π.χ. οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

Επισημαίνει ωστόσο πως η παρούσα κρίση διαφέρει από την προηγούμενη καθώς είναι πιο σωστή η κατεύθυνση της νομισματικής και ιδίως της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ και η χώρα έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που την είχαν οδηγήσει στην κρίση δημόσιου χρέους το 2010.

«Η έντονη άνοδος του λόγου του δημόσιου χρέους καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέες αρνητικές εξωτερικές διαταραχές», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, που επισήμανε ότι «τα προσωρινά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρόνο είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της απότομης απόσυρσής τους». Ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία να παραμείνουν διαχειρίσιμες».

Για τα επόμενα τρίμηνα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αν και η πρόοδος των εμβολιασμών προχωράει ικανοποιητικά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων αποτελεί πηγή αβεβαιότητας. Τα επόμενα τρίμηνα πάντως η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα προβλέπεται να ανακάμψει έντονα σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, που ανέφερε ότι «η ηπιότερη του αναμενομένου ύφεση το α΄ τρίμηνο του 2021 και τα εισερχόμενα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο μας κάνουν ακόμη πιο αισιόδοξους σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις».

Σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα στηριχθεί στη ζήτηση που έχει συσσωρευθεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την πανδημία, «στην έναρξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σε σύγκριση με το 2020» και προσθέτει πως «όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, για το 2021 αναμένεται σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα αντιστραφεί το επόμενο έτος, όταν θα έχουν αποσυρθεί τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας».

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως τα βασικά μεγέθη των τραπεζών εμφανίζονται βελτιωμένα τα τελευταία χρόνια, και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα ωστόσο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων αν και έχει μειωθεί παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη. «Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έχει μειωθεί κατά 50% και πλέον, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με αξιοποίηση του Προγράμματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού («Ηρακλής»)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σημειώνει πως «οι τράπεζες κατόρθωσαν να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) και ανέκτησαν την πρόσβαση στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης, εκδίδοντας μη καλυμμένες ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και κεφαλαιακά μέσα» ενώ υπογράμμισε ότι δυο συστημικές τράπεζες προσέφυγαν στις αγοράς και πραγματοποίησαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2021.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «επί του παρόντος, οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που τους επιτρέπουν να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία. Όμως, το ποσοστό των ΜΕΔ στο σύνολο των δανείων παραμένει το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πιστωτική επέκταση, ιδίως προς τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο. Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια».

Για τις μόνιμες αλλαγές στην οικονομία που μπορεί να επιφέρει η πανδημία, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «η πανδημία προκάλεσε παροδική επιβράδυνση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, όμως τα μέτρα στήριξης που έλαβαν τόσο οι δημοσιονομικές όσο και οι νομισματικές αρχές εκτιμάται ότι θα αμβλύνουν τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης NGEU, που στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας σε τομείς όπως η πράσινη οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναμένεται να βελτιώσει το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας».

Για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως χρειάζεται υπομονή και πρέπει να αποφεύγονται οι πρόωρες προσαρμογές. Ειδικότερα ανέφερε ότι «υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, είναι αναγκαίο η νομισματική πολιτική να διατηρήσει μια διευκολυντική κατεύθυνση προκειμένου να επιτύχουμε το μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό (2%). Μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής μας για τη νομισματική πολιτική και των αναθεωρημένων ενδείξεων που παρέχουμε για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής μας (forward guidance), καταστήσαμε σαφές ότι η δέσμευσή μας να αποφύγουμε μια πρόωρη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως συνεπάγεται πρόσκαιρες περιόδους διαμόρφωσης του πληθωρισμού πάνω από το στόχο. Μόλις η οικονομία επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σύγκλισης του πληθωρισμού προς το στόχο του σε διαρκή βάση, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σταδιακή προσαρμογή, χρησιμοποιώντας με ευελιξία τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Στουρνάρας υπολογίζει πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 στην ΕΕ και την ευρωζώνη εξαιτίας της συσσώρευσης αναβολής δαπανών, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης που θα διοχετευθεί μέσω των πακέτων ανάκαμψης αλλά και της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης που θα ενισχυθεί από τις πρόσφατες δέσμες δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ. Μέχρι τέλος του έτους το ΑΕΠ σε ΕΕ και ευρωζώνη θα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Αναφέρει ότι «η άνοδος του πληθωρισμού εφέτος αναμένεται να είναι εν πολλοίς παροδική, καθώς οφείλεται σε φαινόμενα συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς λόγω της πανδημίας, και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δουν πέρα από αυτή την προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού. Η σαφής επικοινωνία σε σχέση με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής θα έχει κρίσιμη σημασία για τη διαμόρφωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την αποφυγή μιας πρόωρης αυστηροποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών». Τονίζει επίσης ότι «η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι αυξημένη και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν υψηλοί, αλλά συνολικά ισορροπημένοι. Η επιδημιολογική κατάσταση, οι γεωπολιτικές εντάσεις που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε έξαρση των μεταναστευτικών ροών, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η δυναμική του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους δημιουργούν ανησυχίες και επιβάλλουν διαρκή επαγρύπνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προτρέπει για σύνεση στη διανομή μερισμάτων από τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταρχικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο προσωπικό της Τράπεζας αναφέρθηκε στον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει όλους τους πολίτες και περισσότερο τους ευάλωτους.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή επιβράδυνση το 2023 «βλέπει» η ΤτΕ, ισχυρή ανάκαμψη τo 2024 - 2025

Πόλεμος, πληθωρισμός, πανδημία, νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία, τονίζεται στη νέα Έκθεση του Διοικητή.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σε «λογικές» αυξήσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή είναι πληθωρισμός κόστους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να αυξάνουν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι από τα crypto και η ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης

Παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και σε μία σειρά κινδύνων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.