ΓΔ: 917.64 -0.23% Τζίρος: 46.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διπλάσια ανάπτυξη για την οικονομία αναμένει για το 2021 το ΔΝΤ

Το Ταμείο υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,9%, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχεται η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ με υποβάθμιση κατά 1%.

Μεταξύ των αισιόδοξων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συγκαταλέγεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προχωρά και σε σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, βάσει των στοιχείων από την επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

 202020212022
ΑΕΠ-8,20%6,50%4,60%
Πληθωρισμός-1,30%-0,10%0,40%
Ανεργία16,40%15,80%14,60%
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% ΑΕΠ)-7,40%-7,40%-5,10%

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος στην Ευρώπη, ο οποίος θα φθάσει στο 6,5% (από 3,8% που εκτιμούσε στην ίδια έκθεση τον Απρίλιο και 3,3% στο «Άρθρο IV» για την Ελλάδα τον Ιούλιο), δηλαδή υψηλότερα από το 6,1% που έχει εκτιμήσει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Αντίθετα το Ταμείο υποβαθμίσει την εκτίμηση για το 2022,  προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 4,6% από 5% που προέβλεπε τον περασμένο Απρίλιο και 5,4% τον Ιούλιο. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή έως το 2026, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα φθάνει στο 1,3%. Πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρώπη καθίσταται η Ιρλανδία, με το Ταμείο να «βλέπει» ανάπτυξη 13% φέτος, ενώ ακολουθεί η Εσθονία με ρυθμό 8,5%. 

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία η διατήρηση του πληθωρισμού σε «ελεγχόμενα» επίπεδα, καθώς προβλέπεται να κινηθεί στο -0,1% το τρέχον έτος και να ενισχυθεί στο 0,4% το 2022, ενώ σχετικά καλή είναι η εικόνα και για την αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι το απόλυτο ποσοστό ανεργίας παραμένει μεταξύ των πιο υψηλών στην Ευρώπη. Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 15,8% φέτος (από 16,4% το 2020) και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 14,6% το 2022. 

«Προβληματική», εκτιμάται ότι θα παραμείνει η πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο θα διατηρηθεί ελλειμματικό έως και το 2026. Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμα θα διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος (αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2020), θα υποχωρήσει στο 5,1% το 2022. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η εικόνα βελτιώνεται αλλά δεν γίνεται θετική, με πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 3,4% το 2026. 

Τα «αγκάθια» για την παγκόσμια οικονομία

Το Ταμείο προχωρά σε μικρή υποβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί στο 5,9% για το 2021, δηλαδή κατά 0,1% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκτίμηση τον Ιούλιο, ενώ για το 2022 παραμένει αμετάβλητη στο 4,9%. 

Η αμερικανική οικονομία παρά το γεγονός ότι θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2021, δηλαδή ταχύτερο από το 5% της ευρωζώνης, είναι αυτή που έχει «υποστεί» τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκτίμησης και μάλιστα κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ αντίθετα για την ευρωζώνη υπάρχει αναβάθμιση της εκτίμησης κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. 

Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι η ενίσχυσή του οφείλεται στο αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, το οποίο θεωρούν ότι θα ισορροπήσει το 2022, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις οικονομίες. 

Παράλληλα καλεί τις Κεντρικές Τράπεζες να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να προχωρήσουν, εάν χρειαστεί, σε αλλαγή της νομισματικής του πολιτικής με την απαιτούμενη ταχύτητα, ιδιαίτερα εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας καταστεί ταχύτερος των εκτιμήσεων. 

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Όαση ανάπτυξης η Ελλάδα το 2023 στην επιβράδυνση της ευρωζώνης

Το Ταμείο προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,8% στη χώρα μας, έναντι μέσου όρου μόλις 0,5% στην ευρωζώνη και ύφεσης στη Γερμανία και την Ιταλία. Από 9,2% φέτος, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόβλεψη ΔΝΤ για την ανάπτυξη, λέει «όχι» σε φοροελαφρύνσεις

Θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία παρά τον πόλεμο, αλλά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη μειώνεται στο 3,5% και για τον πληθωρισμό αυξάνεται στο 4,5%. Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείωση εισφορών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τοξικό μείγμα ύφεσης - πληθωρισμού προβλέπει το ΔΝΤ στην Ευρώπη

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ευρωζώνης θα πέσουν σε τεχνική ύφεση τον χειμώνα, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Αυξήσεις επιτοκίων και στήριξη μόνο των ευάλωτων συνιστά το ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Ισχυρή απειλή για την Ελλάδα αποτελεί ο στασιμοπληθωρισμός

Σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δύο χώρες που διαθέτουν τη μικρότερη ευελιξία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Διπλασιάζει τον πληθωρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ανεβάζουν από το 3% στο 6% την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι του τραπεζικού τομέα που συμβουλεύεται η ΕΚΤ. «Κόβουν» κατά 1,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024 στην ευρωζώνη.