ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μπαράζ αυξήσεων στα υλικά κατασκευής, καθυστερεί η ρύθμιση Καραμανλή

Η έκρηξη τιμών στα υλικά επηρεάζει το σύνολο των διαγωνισμών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τον σχεδιασμό των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Τρεις φορές έχουν αυξηθεί οι τιμές των καλωδίων τις τελευταίες εβδομάδες, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών με τις Nexans και Ελληνικά Καλώδια να προχωρούν σε συνεχείς ανατιμήσεις λόγω εκτόξευσης στη διεθνή τιμή του χαλκού. Η εικόνα είναι αντίστοιχη σε αρκετά υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή και στα υπόλοιπα κατασκευαστικά έργα, από το χάλυβα μέχρι τον ασβέστη. 

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών πως θα προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανατιμήσεις προβληματίζει την αγορά. Το σχέδιο του υπουργείου προέβλεπε πως θα εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα καταγράφει ένα προς ένα τα υλικά στα οποία έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις και θα καθορίζει συντελεστές αναθεώρησης με βάση τους οποίους θα διαμορφωθούν οι νέες τιμές.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει επιλεγεί προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να συσταθεί η αρμόδια επιτροπή για τις τιμές στα δημόσια έργα, να συνεδριάσει και κάποια στιγμή να εκδώσει και τα νέα τιμολόγια υλικών.

Η έκρηξη τιμών στα υλικά επηρεάζει το σύνολο των διαγωνισμών που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, αλλά και τον σχεδιασμό των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σε αρκετούς διαγωνισμούς έχουν κατατεθεί προσφορές οι οποίες σήμερα βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και στην ουσία ο εργολάβος που θα επικρατήσει «θα μπαίνει μέσα», θα αναλάβει ένα έργο που είναι ζημιογόνο «με το καλημέρα».

Αλλά και στους διαγωνισμούς που ετοιμάζονται να βγουν στον αέρα υπάρχει ο κίνδυνος να μην εμφανιστούν και πολλοί υποψήφιοι ή να υποβληθούν προσφορές με μηδενικές εκπτώσεις, καθώς οι προϋπολογισμοί έχουν υπολογιστεί με παλαιές τιμές. Καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι ανάδοχοι έργων δεν εμφανίζονται να υπογράψουν γιατί οι συμβάσεις έχουν καταστεί ζημιογόνες μέσα σε λίγους μήνες από την ημέρα που κέρδισαν το διαγωνισμό.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ) Σέργιος Λαμπρόπουλος δήλωσε, στην εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, πως για να εξομαλυνθεί η εκτέλεση των έργων πρέπει να λυθεί το θέμα της αναθεώρησης των τιμών καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται. Επιπλέον, θεωρεί πως πρέπει «να γίνει ρύθμιση για επαναλειτουργία της Επιτροπής Διακύμανσης Τιμών». Ουσιαστική αναθεώρηση τιμών στα δημόσια έργα έγινε τελευταία φορά το 2012!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη

Η νέα Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (Flyover) θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα. Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές και για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταγμα – Ίλιον σε 20 λεπτά: Δημοπρατείται η επέκταση της Γραμμής 2 του μετρό

Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αττική