ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Akinita, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 1 εκατ. ακίνητα χρήζουν εκτίμησης στην ελληνική αγορά

Στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Real Estate αναδεικνύουν την όλο μεγαλύτερη ανάγκη, τα τελευταία χρόνια, ορθών εκτιμήσεων, με δεδομένο ότι πάνω από 1 εκατ. ακίνητα αυτή τη στιγμή είναι «κόκκινα». 

Τις εξελίξεις, αλλά και τη σημασία της εκτίμησης στα ακίνητα συζήτησαν με την Πώλα Μπουρά, Managing Partner, White Deals Real Estate, RICS Hellas Board, η Μαρία Λιάκου, Member of the Board, Association of Greek Valuers, o Πάνος Δανός, Managing Director DANOS, an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE και ο Παύλος Ζέκκος, MSc, CRE®, MRICS | Managing Director, American Appraisal, (Hellas) Limited κάνοντας λόγο για την όλο μεγαλύτερη ανάγκη, τα τελευταία χρόνια, ορθών εκτιμήσεων, με δεδομένο ότι πάνω από 1 εκατ. ακίνητα αυτή τη στιγμή είναι «κόκκινα». Η συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 
Κατά τον Πάνο Δανό, η εκτίμηση είναι επιστήμη και τέχνη, ωστόσο, αυτά είναι χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει και ένας εκτιμητής και να εκπαιδεύεται σε αυτά διαρκώς, καθώς τα συστήματα αλλάζουν και η κτηματαγορά μεταβάλλεται. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρχει διάκριση της αξίας ενός ακινήτου, με την αγοραία αξία να είναι η αξία πώλησης ενός ακινήτου στην ελεύθερη αγορά, ενώ η εύλογη αξία αναφέρεται περισσότερο σε ένα ακίνητο, το οποίο είναι χρήσιμο στον χρήστη, είτε είναι ιδιοκτήτης ή μισθωτής.
 
Πάνω στο ίδιο ζήτημα, σύμφωνα με την Μαρία Λιάκου, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις, γεγονός που, πάραυτα, συμβαίνει συχνά και το οποίο οφείλεται είτε σε απουσία εμπειρίας ή τεχνικών γνώσεων. Είναι, κάτι, δε το οποίο συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα, με την κ. Λιάκου να προσθέτει ότι είναι πολύ σημαντική η αυτοψία  στα ακίνητα και η εφαρμογή των διεθνών, καλών πρακτικών.
 
Στη μεγάλη σημασία των εκτιμήσεων, αναφέρθηκε, επίσης ο Παύλος Ζέκκος είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για εκτάσεις, επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση είναι επιστήμη διότι βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και σε παραδοχές που απορρέουν από την αγορά, ενώ είναι και τέχνη καθώς στηρίζεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, από τον οποίο απαιτείται εμπειρία και ευθυκρισία. Σε σχέση με την εύλογη αξία των επαγγελματικών ακινήτων, ο κ. Ζέκκος υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται συνήθως για την προσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων, γιαυτό και απαιτείται πολλές φορές ο έλεγχος της εταιρείας, ενώ σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ακίνητα, η εύλογη αξία είναι ταυτόσημη με την αγοραία αξία. Αναφορικά, επίσης, με τα εξειδικευμένα ακίνητα, σημείωσε ότι ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία για να προβεί σε εξειδικευμένη ανάλυση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυκατοικίες στην Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ανοιχτά δεδομένα φέρνουν αξιοπιστία και επενδύσεις στο ελληνικό real estate

Τα δημόσια, συγκρίσιμα και διαφανή δεδομένα στον κλάδο του real estate πείθουν τους επενδυτές με χαρτοφυλάκια πολλών εκατομμυρίων πως η χώρα και η αγορά είναι αξιόπιστη. Οι προσπάθειες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Ακρόπολη Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλές τιμές για παλαιές κατοικίες, έλλειψη οικοπέδων συντηρούν τη στεγαστική κρίση

Γερασμένα ακίνητα, με το 60% άνω των 30 ετών, υψηλές τιμές, ελάχιστα μεγάλα οικόπεδα και απουσία θεσμικών επενδύσεων επιδεινώνουν τη στεγαστική κρίση στην Αθήνα σύμφωνα με την Prosperty.
Αστικός ιστός Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική αγορά ακινήτων σε φάση μετασχηματισμού και νέων προκλήσεων

Η αγορά ακινήτων εισέρχεται σε περίοδο αναδιάρθρωσης, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή μετάβαση και την ενίσχυση των επενδύσεων, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις στην Prodexpo 2025.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάπτυξη μαζί με στεγαστική κρίση, οι δύο πλευρές της αγοράς ακινήτων

Η ελληνική αγορά ακινήτων συνεχίζει την ανοδική της πορεία με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αύξηση τιμών πώλησης και ενοικίασης, ενώ ταυτόχρονα η στεγαστική κρίση εντείνεται, πιέζοντας τα νοικοκυριά.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υψηλή ζήτηση και η άνοδος τιμών βάζουν την κατοικία στα ραντάρ των επενδυτών

Οι κατοικίες αποκτούν διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η προοπτική ανόδου των τιμών δημιουργεί προϋποθέσεις υπεραξιών, αν και οι αποδόσεις είναι χαμηλές, όπως και το ρίσκο.