ΓΔ: 929.91 1.81% Τζίρος: 41.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
aeroplano-aerodromio
Φώτο: Shutterstock

«Βασίλισσα» η Κέρκυρα στους προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας

Την έκτη καλύτερη θέση παγκοσμίως σε διεθνή έρευνα παίρνει η Κέρκυρα, ενώ το Ηράκλειο κατατάσσεται στη 16η θέση. Στις Κυκλάδες οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα εξοχικά.

Ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου ανήκει η Κέρκυρα για την αγορά δεύτερης κατοικίας, σύμφωνα με έρευνα της αυστραλιανής ασφαλιστικής πλατφόρμας comparethemarket.com.au.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν το νησί των Φαιάκων στους ξένους αγοραστές που κυριαρχούν στην αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, ωστόσο το ενδιαφέρον τους συνεχίζει να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις Κυκλάδες.

Στην κατάταξη 50 πόλεων της comparethemarket.com.au/travel-insurance/, η Κέρκυρα κατέλαβε την 6η θέση, κερδίζοντας πόντους για την χαμηλή εγκληματικότητα και για τις χαμηλές τιμές των ακινήτων. Στην πρώτη θέση είναι η Βενετία, και μετά ακολουθεί η Πάφος, το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Φουνκάλ (Πορτογαλία). Το Ηράκλειο εμφανίζεται στην 16η θέση και ακολουθεί η Αθήνα στην 31η θέση.

Εκτός από την εγκληματικότητα και τις τιμές των κατοικιών, η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει και στοιχεία σχετικά με τον καιρό, το κόστος ζωής και τις κοινωνικές δραστηριότητες που προσφέρονται στον κάθε προορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται $2.910 για να περάσει έναν μήνα στην Κέρκυρα, ενώ στην Βενετία το ποσό ανεβαίνει στα $3.691 και μειώνεται στα $2.560 στην Πάφο.

Οι Έλληνες δεν αγοράζουν εξοχικά

Την στιγμή που οι αγορές δεύτερης κατοικίας σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία κινούνται σημαντικά από την εσωτερική ζήτηση, στην Ελλάδα απέχουν οι Έλληνες αγοραστές. Σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών Θερινών Εξοχικών Κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχονται από την αλλοδαπή, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά στην απόκτηση χρυσής visa.

«Η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση εξοχικών ακινήτων ως μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων», τονίζει η εταιρεία εκτιμητών.

Τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση τιμών στις Κυκλάδες

Η μελέτη εστιάζει στις Κυκλάδες (5 νησιά) όπου καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης τυπικών θερινών εξοχικών κατοικιών. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καταγράφεται μέση ετήσια αύξηση των τιμών κατά 5,2% και 6,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019, αν και συγκριτικά με το 2013 η αγορά εξακολουθεί ακόμη να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 5,63%.

Αναφορικά με τις πολυτελείς κατοικίες, η εικόνα σε σχέση με πέρσι είναι σχετικά σταθεροποιημένη, καθώς μικρή μείωση παρουσιάζουν η Σαντορίνη, η Κέα και η Πάρος, ενώ η Κύθνος παρουσιάζει μικρή αύξηση. Η Μύκονος διατήρησε σχεδόν σταθερές τις υψηλές διάμεσες τιμές της. «Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Πάρος ακολουθεί κατά πόδας», καταλήγει η εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2022 στην αγορά κατοικιών: Θα συνεχιστεί η άνοδος τιμών

Την ανάγκη για διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο σε «νησίδες» της αγοράς επισημαίνουν οι ειδικοί. Σημειώνουν ότι τιμές και ενοίκια αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα όρια αντοχής των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα πλασάρεται στους κορυφαίους προορισμούς για το γκολφ

Νέα δυναμική στις επενδύσεις γύρω από το δημοφιλές άθλημα δίνει η ιδιωτικοποίηση του Golf - Βόρειο Αφάντου. Ποια είναι τα γήπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πώς άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο.
akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο ανεβαίνουν τώρα οι τιμές για εξοχικά σε χειμερινούς προορισμούς

Ανακάμπτουν με βραδύτερους ρυθμούς ανόδου από την ευρύτερη κτηματαγορά οι τιμές των ακινήτων στους δημοφιλείς προορισμούς χειμερινών διακοπών. Τι δείχνουν τα στοιχεία για εννέα περιοχές.