ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΕΔΑΔΠ-Syneleysh
Από δεξιά, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της CEPAL, κ. Περικλής Κιτριλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης και ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΕΔΑΔΠ Σπύρος Ανδρίτσος.

Σημαντικός ο ρόλος των Εταιρειών Διαχείρισης στην ελληνική οικονομία

Στον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, ενώ παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και ο ρόλος της Ένωσης σε θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση ΜΕΔ.

Με τη συμμετοχή  του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποιήθηκε η  Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα.

Στη Συνέλευση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Βασίλης Ράπανος και ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ κ. Φώτης Κουρμούσης. 

Στο χαιρετισμό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή στις προσπάθειες Πολιτείας και τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού κλάδου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία καθώς οι τράπεζες, απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος, θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτελέσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, καθώς και να επικεντρωθούν στις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας». 

O Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της doValue, κ. Αναστάσιος Πανούσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο των Εταιρειών Διαχείρισης συνολικά και τις δυνατότητες που παρέχουν οι εταιρείες  - μέλη της Ένωσης στους δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) να καταστήσουν ξανά τον δανεισμό τους βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

 Όπως τόνισε ο κ. Πανούσης: «Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της Ένωσης, τα μέλη μας αναδείχθηκαν στο βασικό διαχειριστή του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία και κλειδί για την ανάπτυξη. Καθημερινά προσφέρουμε ευέλικτες και ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τις οικονομικές τους δυνατότητες σε όλους τους δανειολήπτες που συνεργάζονται μαζί μας. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις συνέπειες της πανδημίας, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων. Παρά τις έκτακτες συνθήκες, το 2020-21, αναδιαρθρώσαμε δανεισμό άνω των 4,7 δις ευρώ, ενώ επαναφέραμε ως υγιή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δάνεια ύψους 3,8 δις ευρώ. Με τη συμβολή της πολιτείας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι καθυστερήσεις στην αναγκαστική εκτέλεση, στις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη και στη συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαχείριση της κληρονομιάς της κρίσης και να συμβάλουμε καθοριστικά σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας». 

Στον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης, τα οποία απεικονίζονται στον παρακάτω Πίνακα: 

ΕΕΔΑΔΠ

Επίσης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες και ο ρόλος της Ένωσης σε θεσμικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Τέλος, έγινε αναφορά στο κοινωνικό έργο της Ένωσης το οποίο, στην τρέχουσα χρήση, περιλαμβάνει:

  • Tη χορηγία του προγράμματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για παιδιά του Δημοτικού, @ξία. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, κ. Νίκο Φίλιππα. 
  • Τη συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση ΔΕΣΜΟΣ για τη δωρεά εξοπλισμού σε εθελοντικές οργανώσεις πυρόσβεσης.
  • Το πρόγραμμα ‘EEDADP Green | 1.000 Trees’ μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι των εταιρειών μελών της Ένωσης πραγματοποιούν εθελοντικά δενδροφυτεύσεις στον Υμηττό, με στόχο τη φύτευση 1000 δένδρων μέσα στο έτος. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία Let’s Do It Greece. 


Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν επίσης οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι της doValue Greece και της CEPAL, κκ. Θεόδωρος Καλαντώνης και Αρτέμης Θεοδωρίδης αντίστοιχα, καθώς και οι εκπρόσωποι 20 Mελών της Ένωσης. 

Η Συνέλευση συζήτησε και ενέκρινε τα ακόλουθα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

1.    Έγκριση Πεπραγμένων και Οικονομικών Καταστάσεων της Ένωσης για τη διαχειριστική χρήση 2020.
2.    Απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη.
3.    Υποβολή και έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δράσης της Ένωσης για την      τρέχουσα διαχειριστική χρήση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανούσης: Προτεραιότητα ο βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος δανεισμός

«Μέχρι σήμερα έχουμε αναδιαρθρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. μόνο για το 2020-2021, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους», δήλωσε ο CEO της doValue Greece.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορμάς: Κρίσιμη η διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια

Ο Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, περιορίζοντας και το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες για νέα δάνεια οι τράπεζες, ζητούνται σοβαρές επενδύσεις

Οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τονίζουν ότι το πιστωτικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας όλες τις βιώσιμες προτάσεις από σοβαρούς επιχειρηματίες.