ΓΔ: 949.39 -0.67% Τζίρος: 82.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εφικτοί οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού για τον Β. Κορκίδη

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης θεωρεί πως ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή είναι «νοικοκυρεμένος και εφικτός» και αποτελεί την απόδειξη της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Την ικανοποίηση του για τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης που σημειώνει οτι ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του τόπου, δίνοντας τέλος στην υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση και ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη, τη πρόοδο και την αύξηση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο φετινός προϋπολογισμός, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης πως θέλει να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και να στηριχθεί στην επιχειρηματικότητα και στέλνει μήνυμασ τους επενδυτές πως η Ελλάδα είναι πλέον φιλική για επενδύσεις και επιχειρήσεις . Όπως σημειώνει, το περιεχόμενό του επιτέλους αναγνωρίζει στις μικρές και μεγάλες συνεπείς επιχειρήσεις του τόπου τη σκληρή 10ετή δοκιμασία τους και το γεγονός ότι μπορούν να στηρίξουν, ακόμα και σε αντίξοο περιβάλλον, τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση.

Αν και οι διεθνείς προβλέψεις κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βασίλης Κορκίδης σημειώνει πως «Ο προϋπολογισμός του 2020 μπορεί να θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αισιόδοξος με υψηλούς στόχους, αλλά κρίνεται εφικτός και το ΕΒΕΠ τον χαρακτηρίζει νοικοκυρεμένο». Προσθέτει δε ότι η απαιτητική πρόβλεψη επιτάχυνσης της ανάπτυξης στο 2,8% το 2020, από το 1,8% φέτος, μπορεί να αποτελεί ένα δύσκολο αλλά εφικτό στόχο, που βασίζεται στις επιχειρηματικές επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο ίδιος τονίζει, πάντως, ότι οι προβλέψεις για το 2020 δεν είναι βεβαίως όλες θετικές, αφού αναθεωρούν προς τα κάτω τις εξαγωγές κατά 0,3%. Η αναθεώρηση ως προς τις εξαγωγές αξιολογείται ως συντηρητική, λόγω της μείωσης της ζήτησης στην ευρωζώνη, του "εμπορικού πολέμου" που καλά κρατεί διεθνώς, και των ανακατατάξεων στο τουρισμό. Η επιβράδυνση της αύξησης των εισαγωγών κατά 0,5% είναι λιγότερο πιθανό σενάριο κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο οι εισαγωγές, όσο και εξαγωγές εξαρτώνται από τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό, ενώ δεν πρέπει να υποτιμώνται οι αρνητικές επιπτώσεις από το ενδεχόμενο Brexit και γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι αποτελεί καθησυχαστικό γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό, με το σκεπτικό ότι μειώνοντας τους φόρους αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση, άρα τα έσοδα είναι περισσότερα στα ταμεία του κράτους, αντί στα "αζήτητα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ένα άλλο στοιχείο που το επιβεβαιώνει είναι ότι, παρά το γεγονός μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% το 2019, η χρονιά κλείνει με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Πρωτογενές πλεόνασμα 5,75 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο του 2019 σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση από τον στόχο των 2,31 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επιβεβαιώνουν τη θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τέλος, σημειώνεται από τον ίδιο ότι η πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 είναι τελικά υψηλότερη, με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ήταν 3,6%. Μέρος του δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, ενώ προβλέπονται και επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5%. Στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,67 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες υστέρηση 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Αβεβαιότητες λόγω της πανδημίας για προϋπολογισμό

Όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μπορεί να υπάρξουν αρκετά προβλήματα προερχόμενα από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας και για τους φορολογούμενους.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αβεβαιότητες που βάζουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους προκαλεί αβεβαιότητα η ταχύτητα επαναφοράς της οικονομίας τόσο από πλευρά ζήτησης όσο και προσφοράς. Από τι θα εξαρτηθεί η μεγέθυνση της οικονομίας το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφ. Προϋπολογισμού: «Καμπανάκι» και για το 2022 αποτελεί η πανδημία

Στη γνωμοδότησή του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζει ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει εάν δεν υπάρξει πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων.