ΓΔ: 859.95 -0.82% Τζίρος: 21.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι ποντάρουν στην αποθήκευση ενέργειας, τι θα αλλάξει στη νομοθεσία

Σημαντικές επενδύσεις ισχυρών επιχειρηματικών παικτών στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, που αποτελεί το κλειδί για την πράσινη μετάβαση. Αρχές 2022 το νέο θεσμικό πλαίσιο με τρεις κατηγορίες αδειών.

Διπλασιασμό της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη πενταετία βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ενώ στη χώρα μας το πλαίσιο αδειοδότησης για έργα αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να «ξεκλειδώσει» την αγορά, την ώρα που αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια εγκατεστημένη χωρητικότητα αποθήκευσης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56% τα επόμενα πέντε χρόνια και να φτάσει τα 270 GW έως το 2026. Οι μπαταρίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της χωρητικότητας αποθήκευσης παγκοσμίως. Μάλιστα αναμένεται να δούμε εξαπλάσια αύξηση στο διάστημα αυτό.

Στη χώρα μας, ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δρ. Αθανάσιο Δαγούμα, έως σήμερα 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW έχουν λάβει άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 9,64 GW αφορούν σε 120 έργα για μονάδες αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 47 σχέδια αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ.

Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ενώ και η ΕΝΕL έχει λάβει άδεια για 15 έργα συνολικά (ΑΠΕ και μπαταριών αποθήκευσης ) στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές προβλέπεται μία επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Eunice, για τη δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022. Επίσης, ο Πάνος Γερμανός μέσω της εταιρείας Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia στρέφεται στη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου.

Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2022 αναμένεται να έρθει το νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που έχει σχεδιάσει το ΥΠΕΝ, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις ομάδας του ΕΜΠ.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται τρεις κατηγορίες αδειών για έργα αποθήκευσης ενέργειας:

  • Άδειες που αφορούν σε έργα αμιγούς αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα είναι οι μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης και στην περίπτωση αυτή θα προβλέπεται αξιολόγηση των απαιτήσεων χορήγησης άδειας κατ’ αναλογία με τα Ειδικά Έργα ΑΠΕ
  • Άδειες που αφορούν σε έργα που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης, όπου θα υπάρχουν ειδικές διατάξεις ανάλογα με το αν ο σταθμός θα μπορεί να απορροφά και να εγχέει ενέργεια στο δίκτυο. 
  • Άδειες που αφορούν σε καταναλωτές με ενσωματωμένη αποθήκευση. Στην περίπτωση που δεν προβλέπεται η δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο, τότε δεν απαιτείται και αδειοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειάζεται άδεια αυτοπαραγωγής ή κατανάλωσης με αποθήκευση.

Επιπλέον, θα υπάρχουν κύκλοι υποβολής των αιτήσεων στη ΡΑΕ που θα γίνεται ηλεκτρονικά στο λειτουργικό σύστημα της Αρχής που θα είναι σε διεπαφή με τα συστήματα λοιπών φορέων αδειοδότησης. Ο αιτών θα πρέπει να τεκμηριώνει την οικονομική επάρκεια για το σχέδιο υπό έγκριση ενώ θα υπάρξουν και προθεσμίες / ορόσημα για την ωρίμανση των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Αναφορικά με τους κανονισμούς χωροθέτησης, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μπαταριών σε δασικές εκτάσεις, όπως ισχύει για τα Φ/Β,  ενώ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μπαταριών εντάσσονται στην κατηγορία Β, με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί Μητρώο Αδειών Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ προβλέπονται και μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση των υφιστάμενων αδειών παραγωγής και εκκρεμών αιτήσεων  με το νέο πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

solar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τι προβλέπει η ευνοϊκή ρύθμιση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στηθούν δέκα θαλάσσιοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τα επόμενα χρόνια. Καθιερώνεται απαλλαγή από Βεβαίωση Παραγωγού, περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοση οικοδομικής άδειας.
apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τρία κρίσιμα νομοσχέδια για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

To επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη β΄φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικός Νόμος της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για απλές διαδικασίες στις ΑΠΕ

Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, πλαίσιο για την προώθηση επενδύσεων αποθήκευσης ΑΠΕ και ειδικές ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου φέρνει το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «καίει» μικρούς επενδυτές σε ΑΠΕ η γραφειοκρατία για τις άδειες

Όσοι είχαν την ατυχία να κάνουν αίτηση λίγο πριν την επιβολή εγγυητικών επιστολών αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με δυσβάστακτες εγγυητικές.