ΓΔ: 858.96 0.91% Τζίρος: 58.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιπλέον πόροι ύψους 27,8 εκατ. για χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ανέφερε πως αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν άμεσα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν ερευνητικές προτάσεις που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα.

Νέα ευκαιρία δίνεται σε όσους είχαν καταθέσει έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και που δεν είχαν λάβει χρηματοδότηση παρά την υψηλή βαθμολογία τους, δίνει η «ένεση» των επιπλέον 27,8 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 27,8 εκατ. ευρώ και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται σε 24,72 εκατ. ευρώ.

Φορέας Υλοποίησης της δράσης έχει ορισθεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ). Απευθύνεται αποκλειστικά στους δυνητικούς δικαιούχους 36 έργων της Προγραμματικής Περιόδου  ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι προτάσεις αυτές, αν και είχαν αξιολογηθεί με πολύ υψηλή βαθμολογία και θεωρούνται άριστες, δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταφέρνει και στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι από τα πρώτα Υπουργεία, όπως ακριβώς καταφέραμε να πρωταγωνιστήσουμε στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Μέσα στο 2021 προχωράμε στην προκήρυξη για τους δυνητικούς δικαιούχους 36 έργων της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 έτσι ώστε όλες οι ώριμες προτάσεις να χρηματοδοτηθούν κανονικά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πήραμε συνειδητή απόφαση να αξιοποιήσουμε άμεσα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να χρηματοδοτήσουμε ερευνητικές προτάσεις οι οποίες είχαν αξιολογηθεί με πολύ υψηλή βαθμολογία αλλά δεν είχαν χρηματοδοτηθεί επειδή είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύουμε την επιστημονική αριστεία και στηρίζουμε έμπρακτα την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία», σημείωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

«Με τη πρόσκληση που υπογράψαμε, σήμερα, στοχεύουμε στην χρηματοδότηση  ώριμων ερευνητικών προτάσεων από το Ελλάδα 2.0. Είναι η πρώτη πρόσκληση για ενισχύσεις έργων έρευνας και καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένοι κατά 25% θα είναι οι πόροι για τα προγράμματα στο ΕΣΠΑ 2021-27

Όπως ανέφερε ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης και διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννη Φίρμπα, το ελληνικό ΕΣΠΑ εγκρίθηκε πρώτο από όλες τις χώρες της ΕΕ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου-Απριλίου θα υπάρχουν εγκεκριμένα προγράμματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα οι πληρωμές για ΕΣΠΑ

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετο διοικητικό φόρτο, προσκομίζοντας εκ νέου ενημερότητες.