ΓΔ: 1411.86 0.29% Τζίρος: 11.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash
Φωτο: Shutterstock

Στήριξη 34 εκατ. ευρώ σε startups που επλήγησαν από την πανδημία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε πρωτοπόρο στη "νέα οικονομία της γνώσης" στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που σημείωσε ότι οι ελληνικές startup που επλήγησαν από την πανδημία θα πρέπει να στηριχθούν.

Με αφορμή την ανακοίνωση, σήμερα, από το υπουργείο, της 2ης πρόσκλησης ΕΣΠΑ, ύψους 34 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του «Elevate Greece», που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως στη νέα οικονομία γνώσης οι νεφουείς επιχειρήσεις συμβάλλου σημαντικά και «το δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, που αξίζουν πραγματικά κάθε στήριξης της Πολιτείας. Με την 2η πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 34 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ερχόμαστε λοιπόν να στηρίξουμε ουσιαστικά, για ακόμη μια φορά, τις νεοφυείς επιχειρήσεις του "Elevate Greece", που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων-Elevate Greece, μπορούν να λάβουν τη μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση, με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

Η χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ. Η 2η πρόσκληση δίνει μια επιπλέον σημαντική «ανάσα» στις πληττόμενες από την πανδημία νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες.

Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 13:00 έως και την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 15:00. Να σημειωθεί πως οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στον Α' κύκλο μπορούν να ενισχυθούν αθροιστικά και από τις δύο προσκλήσεις με μέγιστο συνολικό ποσό 100.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, δήλωσε από την πλευρά του ότι «με την δημιουργία του Elevate Greece είχαμε τονίσει πως η Πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά την δυνατότητα να προωθεί στοχευμένα μέτρα στήριξης, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι γεγονός πως η πανδημία επηρέασε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στο 2ο κύκλο χρηματοδότησης, ύψους 34 εκατ. ευρώ, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Μια απαραίτητη "ανάσα", προκειμένου οι startup να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες δυσκολίες, να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, τόνισε πως «το ΕΣΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η στήριξη της οποίας έρχεται να δημιουργήσει μια αέναη παραγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα ανατροφοδοτήσουν το πλέον παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με σκοπό να παραμένει υγιές, ανταγωνιστικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο. Πρόκειται για ένα διακριτό κομμάτι πλέον της ελληνικής οικονομίας το οποίο αναμένουμε να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και σε ποιοτικότερες θέσεις εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον πόροι ύψους 27,8 εκατ. για χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ανέφερε πως αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν άμεσα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν ερευνητικές προτάσεις που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν τα πρώτα 5,5 εκατ. χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ για πράσινη μετάβαση

Η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και σύντομα αναμένεται να αναγγελθούν και άλλες Αποφάσεις Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης Αιτήσεων Χρηματοδότησης για τη Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ».