ΓΔ: 867.13 0.90% Τζίρος: 43.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επιδότηση - ασπίδα στις επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση.

«Χείρα βοηθείας» δίνει το δημόσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις της χώρας, τόσο οι εμπορικές και μικρομεσαίες όσο και οι βαριές βιομηχανίες, τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όπως η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναμένεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης να παραμείνει η «ασπίδα προστασίας» του Δημοσίου και κατά τους επόμενους μήνες.

Τα τελευταία μέτρα αποφασίστηκαν μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς και με την ίδια την κ. Βεστάγκερ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό, αφού τα μέτρα αποτελούν κρατική ενίσχυση και συνεπώς έπρεπε να λάβουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Επίσης το γεγονός ότι τα μέτρα για τον Ιανουάριο έχουν οριζόντιο χαρακτήρα οφείλεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο ζήτημα ότι η προσαρμογή της επιδότησης ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους της επιχείρησης, αν και είναι δικαιότερη και αποτελεσματικότερη, ωστόσο απαιτεί τόσο ειδικές μελέτες όσο και τεκμηρίωση, γεγονός που θα καθυστερούσε την έγκριση.

Το εν λόγω σχέδιο έχει αρχίσει ήδη να προχωράει ώστε από τον επόμενο μήνα, να γίνει υιοθέτηση ενός πληρέστερου μηχανισμού παροχής των ενισχύσεων στους επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης, μεταξύ των 27 Κρατών Μελών, που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων το 2022 στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού, για την ενεργειακή κρίση και πήρε την έγκριση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει, εκ των πραγμάτων, και πεδίο επί του οποίου θα «μετρηθούν» πιθανές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης πέραν της προστασίας των επιχειρήσεων από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις, η πολιτική της κυβέρνησης για επιδότηση της ενεργειακής δαπάνης, ειδικά στον παραγωγικό τομέα, σχετίζεται και με την προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας, που έχει «σαρώσει» σχεδόν όλα τα προϊόντα, που έχει ήδη εμφανιστεί αιφνίδια στην αγορά λόγω της μετακύλησης του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στον τομέα της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί:

  • Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση), με 65€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Εκτιμάται ότι η επιδότηση των 65€/MWh θα καλύψει το 50% του επιπλέον κόστους των επιχειρήσεων.
  • Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
  • Για το φυσικό αέριο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η ΔΕΠΑ έκανε αφ΄εαυτής σημαντική εκπτωτική πολιτική για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών. Το σύνολο της δαπάνης για Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, έφτασε στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.
  • Στο εξής θα δίνει το κράτος (μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) επιδότηση στους καταναλωτές, οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, ενώ και η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει την πολιτική των εκπτώσεων (20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στους οικιακούς.

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές:

  • Η επιδότηση από την κυβέρνηση στους οικιακούς καταναλωτές θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
  • Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.
  • Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει  σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.
  • Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Ταυτόχρονα επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ ευρώ για τον πρώτο μήνα του χρόνου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης 3,2 δισ. για το ρεύμα, πώς θα δοθεί επιδότηση έως 600 ευρώ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης θα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στη σχετική πλατφόρμα που θα γίνει για το σκοπό και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου. Θα απορροφηθεί το 70% - 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade σημείωσε πως η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μέσα από το καινοτόμο έργο της Αλεξανδρούπολης.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φήμες για διακοπή του αερίου στην Πολωνία προκάλεσαν εκτίναξη της τιμής

Έως 17% υψηλότερα ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τις πληροφορίες για διακοπή τροφοδοσίας στην Πολωνία. Αργότερα υποχώρησαν, αλλά εξακολουθούν να ενισχύονται περισσότερο από 6%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αιτήσεις του επιδόματος βενζίνης για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1

Οι λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής διαδικασίας περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.