ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απρίλιο η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το σχέδιο για τις επιδοτήσεις

Οι ευάλωτοι θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις, σύμφωνα με την φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο Εξοικονομώ. Στην πρώτη γραμμή για απόσυρση τα παλιά κλιματιστικά. Έως 600 ευρώ ανά συσκευή η επιδότηση στην Κύπρο.

Μέσα στην άνοιξη, με πιο πιθανό τον Απρίλιο, αναμένεται να δοθεί το σήμα εκκίνησης του νέου προγράμματος αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, και του κόστους.

Τις λεπτομέρειες για το νέο αυτό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τις δούμε μετά τα μέσα του επόμενου μήνα ενώ, παρότι δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια, φαίνεται ότι θα κινηθούν σύμφωνα με τη λογική να δοθούν πιο γενναίες επιδοτήσεις στους πλέον ευάλωτους.

Πάντως, οι αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών πιέζουν την κυβέρνηση να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς ήδη στην αγορά καταγράφονται τα ίδια φαινόμενα που σημειώνονται στην αγορά αυτοκινήτου ενόψει προγραμμάτων απόσυρσης, καθώς όσοι ενδιαφέρονται για αγορά νέων συσκευών προς αντικατάσταση παλιών τηρούν στάση αναμονής, «παγώνοντας» τις αγορές τους.

Το ευρύ φάσμα δικαιούχων με κριτήρια προτεραιοποίησης θα καθοριστεί ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και κίνητρα που θα συνδέονται με την απόσυρση των παλαιών συσκευών, ενώ θα υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν τη μοριοδότηση αυτή να κινείται πάνω στα εισοδηματικά κριτήρια που είδαμε και στο πλαίσιο του Εξοικονομώ, δηλαδή συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα και την προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Εξοικονομώ» τα ποσοστά επιδότησης φθάνουν το 75% για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και υποχωρούν στο 40% για τους «έχοντες», δηλαδή όσους δηλώνουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Τα ποσοστά των επιδοτήσεων στο «Εξοικονομώ»

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40%.

Για την υποβολή των αιτήσεων θα υπάρξει ειδική νέα πλατφόρμα, ενώ στους στόχους του ΥΠΕΝ είναι να συνεχιστεί με νέες περιόδους αιτήσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα, ενώ όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει τονίσει ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος ενώ, όπως είπε, στόχος είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή.

Ασάφεια υπάρχει αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα καθοριστούν στη διαδικασία αντικατάστασης των συσκευών. Ψηλά στην ατζέντα της αλλαγής των συσκευών φαίνεται πως θα είναι τα κλιματιστικά, που μπορούν να καλύπτουν έως και το 25% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο το καλοκαίρι για την ψύξη των κατοικιών, όσο και τους χειμερινούς μήνες για τη θέρμανση, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να καταφύγουν σε τέτοιες λύσεις εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και είναι πολλές οι πολυκατοικίες που πάψει προ πολλού να λειτουργούν την κεντρική θέρμανση ή τη χρησιμοποιούν εξαιρετικά περιορισμένα.

Στόχος είναι η αντικατάσταση και των λοιπών ενεργοβόρων συσκευών που δουλεύουν συχνά μέσα στα σπίτια και καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, όπως τα ψυγεία, οι κουζίνες και τα πλυντήρια. 

Έως 600 ευρώ η επιδότηση στην Κύπρο

Αντίστοιχο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών τρέχει στην Κύπρο ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου και απευθύνεται κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 600 ευρώ, αναλόγως συσκευής, ενώ στο σύνολό του το πρόγραμμα θα φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ. Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Στους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται:

  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λήπτες δημοσίου βοηθήματος από Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, λήπτες επιδόματος βοηθήματος βαριάς αναπηρίας, λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομά και τετραπληγικά άτομά, λήπτες χορηγίας σε τυφλούς, συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν επίδομα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας τους και δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας του, και πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που λαμβάνει επίδομα τέκνου για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και έχει ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126, για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
solar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τι προβλέπει η ευνοϊκή ρύθμιση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στηθούν δέκα θαλάσσιοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τα επόμενα χρόνια. Καθιερώνεται απαλλαγή από Βεβαίωση Παραγωγού, περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοση οικοδομικής άδειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς δύο στις τρεις κατοικίες στην Ελλάδα

Χαμηλής ενεργειακής κλάσης το 66% των ελληνικών σπιτιών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση θα κάνουν πολύ δύσκολη την πώληση ή ενοικίαση αυτών των κατοικιών.
apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τρία κρίσιμα νομοσχέδια για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

To επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη β΄φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικός Νόμος της χώρας.