ΓΔ: 869.51 1.18% Τζίρος: 50.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μάχες κατασκευαστικών τον Φεβρουάριο για τέσσερα μεγάλα οδικά έργα

Προσφορές για το οδικό έργο Μπράλος - Άμφισσα στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθούν, στις 22 Φεβρουαρίου, τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί μέσα σε μία ημέρα. Διαγωνισμοί για έργα 8 δισ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Προσφορές σε τέσσερα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ καλούνται να καταθέσουν μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι. Στις 15 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι προσφορές στο διαγωνισμό για το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα με προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ.

Στις 22 Φεβρουαρίου οι διοικήσεις των τεχνικών εταιρειών δεν θα... προλαβαίνουν, αφού μέσα στην ημέρα πρέπει να καταθέσουν τρεις προσφορές, στους διαγωνισμούς για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις, την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, προϋπολογισμού 150 εκατ. και για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης υποστήριξε την Τρίτη πως στα 2,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης έχουν δημοπρατηθεί έργα περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα συνολικού ύψους κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην κατασκευαστική αγορά υποστηρίζουν πως φέτος θα αποτυπωθεί η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα αφού πέρυσι κυριάρχησε η μεγάλη σύμβαση (ύψους 1,5 δισ.) για τη γραμμή 4 του μετρό Αθήνας και η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε65. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς μπορούν να συμβασιοποιηθούν περισσότερα μεγάλα έργα στην περιφέρεια.

Ο κ. Καραγιάννης είπε προχθές πως σε κάποια από τα συγκεκριμένα έργα ενδέχεται να έχουν στηθεί εργοτάξια μέχρι το τέλος του χρόνου. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν προσφυγές ή άλλες ανατροπές. Ελπίδες έχουν στο υπουργείο και για κάποια από τα οδικά έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπως η Ανατολική Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης με το υπερυψωμένο τμήμα (flyover). Για το συγκεκριμένο έργο κατατέθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του 2021 και ο υφυπουργός Υποδομών εκτίμησε πως «έως τα τέλη του Ιανουαρίου θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος ώστε και έως το τέλος του έτους να έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια».

Δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο ευελπιστούν πως θα έχουν επίσης οριστικό ανάδοχο μέσα στο εξάμηνο ή στο εννεάμηνο. Στις 24 Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ που επίσης υλοποιείται με ΣΔΙΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα επέκταση της Ολυμπίας Οδού μετά τον άξονα Πάτρας – Πύργου

Με την αναμορφωμένη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός διατηρεί το δικαίωμα να κατασκευάσει την επέκταση μέχρι τον Αλφειό. Άρχισαν τα έργα για να παραδοθεί το 2025 ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για χρεοκοπίες τεχνικών εταιρειών από το ράλι τιμών στα υλικά

Οι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται σε δημοτικά έργα ζητούν αναθεώρηση των προϋπολογισμών, αλλά οι δήμοι λένε... «λεφτά δεν υπάρχουν». Προτάσεις για «πάγωμα» εργοταξίων έως και για έξι μήνες.
Attiki Odos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Στο τραπέζι και η σήραγγα Αργυρούπολης

Η Lamda Development συμφώνησε με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την οδική σύνδεση του Ελληνικού με την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωριμάζουν έργα πολλών δισεκατομμυρίων, τέλος στις κόντρες των εταιρειών

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οι αναθέσεις έργων, ενώ σημειώνεται πρόοδος σε project που «ταλαιπωρήθηκαν» για χρόνια. Οι κατασκευαστικές περνούν από την εποχή των προσφυγών και αντιπαραθέσεων σε περίοδο συνεργασιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένουν στα χαρτιά τα έργα στην Αττική, δυσφορία των τεχνικών εταιρειών

Δεν περιμένει άλλα δέκα χρόνια η Αττική για να τελειώσουν οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα, τονίζουν προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών. Μέσα στις γιορτές ο διαγωνισμός για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης.