ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκδήλωση ενδιαφέροντος 3 κοινοπραξιών για τη σιδηροδρομική γραμμή προς Ραφήνα

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες των ΑΒΑΞ - Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat - Siemens και Ελλάκτωρ - Μυτιληναίος, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει στα 309 εκατ. ευρώ.

Άνοιξαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για το έργο «Κατασκευή Νέας Προαστιακής Γραμμής για τη σύνδεση της Ραφήνας και του Λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο» προϋπολογισμού 309 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες των ΑΒΑΞ - Alstom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat - Siemens και Ελλάκτωρ - Μυτιληναίος. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου, ανέρχεται σε ποσό 309 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ο Ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει την μελέτη και κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης και του λιμένα Ραφήνας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική προαστιακή γραμμή.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις:

 • Κατασκευή εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ως επέκταση της υφιστάμενης γραμμής από τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μέχρι τον Λιμένα Ραφήνας, όπου προβλέπεται η κατασκευή τερματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στον Λιμένα Ραφήνας. Περιλαμβάνονται  πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Συνεδριακού Κέντρου Αεροδρομίου, Σπάτων,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας)
 • Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ραφήνας από την περιοχή Γέρακα αρχικά κατά μήκος της ζώνης της παλιάς γραμμής Λαυρίου και στη συνέχεια σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο Σταυρού - Ραφήνας με χρήση της (κατασκευασμένης σε ένα τμήμα) νησίδας. Περιλαμβάνονται πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Γέρακα, Αγ. Γερασίμου,  Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας).

Το έργο δημοπρατείται  με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση (ως προς την χάραξη και ως προς την χωροθέτηση των στάσεων) λαμβάνοντας υπόψη των προαναφερθέντων υφιστάμενων μελετών.

Σε όλους τους σιδηροδρομικούς Σταθμούς και Στάσεις  προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται  ευρύτερες ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο ή με άλλο τοπικό μέσο μαζικής μεταφοράς.  

Σκοπιμότητα του έργου:  

 • Υποστήριξη  και αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα Ραφήνας.
 • Υποστήριξη ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας. Συνδυασμένες Μετακινήσεις (Μετεπιβίβαση) - Σύνδεση αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με λιμένα Ραφήνας
 • Βελτίωση πρόσβασης - εξυπηρέτησης οικισμών ανατολικής Αττικής
 • Υποστήριξη ανάπτυξης παράκτιας ζώνης και γενικότερα ανατολικής Αττικής
 • Συμβολή στη Βιώσιμη Κινητικότητα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος υποστηρίζει ιδιαιτέρως την περιβαλλοντική, την κοινωνική και την οικονομική συνιστώσα των μετακινήσεων
 • Βελτίωση ποιότητας κυκλοφοριακής ροής - Επιπέδου Εξυπηρέτησης. Δραστική μείωση χρόνου διαδρομής
 • Περιορισμός δαπανών χρήσεως και γενικότερα κόστους μετακινήσεων
 • Περιορισμός των δαπανών μεταφοράς αγαθών
 • Βελτίωση της ασφάλειας των Μεταφορών και περιορισμός του κόστους ατυχημάτων
 • Περιορισμός εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2, N2O, CH4)
 • Περιορισμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης (NOX, SO2, CO, VOC κλπ)
 • Ανάπτυξη και απασχόληση από την κατασκευή και λειτουργία των συγκοινωνιακών Έργων
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

traino-sididromos-erga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου

Το έργο ύψους 67 εκατ. ευρώ θα αναβαθμίσει τη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Βόλου δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι του Βόλου.
marina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον τουριστικό λιμένα Κέρκυρας

Στην αξιοποίηση της μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega yachts) στην Κέρκυρα προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ στοχεύοντας στην ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων με σημαντικό τοπικό αποτύπωμα και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης.
Ploio-limani-anemoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη ένα έργο αναβάθμισης λιμανιού εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, το υπουργείο θα στηρίξει την ένταξη της Αμμουλιανής στην πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος "GR-eco Islands", μια πρωτοβουλία που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το νησί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται η μετακίνηση εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η συμφωνία μεταξύ της ΟΛΘ ΑΕ και του Α΄ Τελωνείου υπεγράφη με στόχο να περιορίσει τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι.