ΓΔ: 2612.23 0.52% Τζίρος: 74.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:38
Πηγή: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Συνεργασία Αναπτυξιακής Τράπεζας και Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

ΕΚΤ και HDB θα διερευνήσουν από κοινού συμπράξεις για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής επιχειρήσεων σε δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας.

Στοχευμένες δράσεις με επίκεντρο την καινοτομία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν, σήμερα, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) Εύη Σαχίνη και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και εκτελεστικό μέλος Παντελής Τζωρτζάκης.

O κ. Τζωρτζάκης δήλωσε: «Οι στοχευμένες συνεργασίες της HDB επεκτείνονται διαρκώς. Με το ΕΚΤ διευρύνουμε τη σύμπραξή μας στηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα εμπράκτως με μια σειρά δράσεων και σημαντικών πρωτοβουλιών δικτύωσης για τις επιχειρήσεις».

Η κ. Σαχίνη επεσήμανε: «Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία ως δύο φορείς που παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο σύστημα καινοτομίας, και να σχεδιάσουμε συνέργειες προς όφελος της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη χώρα». Σύμφωνα με το μνημόνιο, ΕΚΤ και HDB θα διερευνήσουν από κοινού συμπράξεις για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής επιχειρήσεων σε δράσεις δικτύωσης και εξωστρέφειας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «Η HDB είναι σε θέση να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα δημόσια δεδομένα που παράγει το ΕΚΤ (δείκτες, στοιχεία, στατιστικές) με δημόσιο αναπτυξιακό όφελος. Ειδικότερα, θα αξιοποιήσει τα δημόσια δεδομένα που διαθέτει το ΕΚΤ για να ομαδοποιήσει καλύτερα τους πληθυσμούς ενδιαφέροντος (π.χ. ερευνητές) ανά κλάδο, εντοπίζοντας τυχόν ανάγκες και χρηματοδοτικά κενά. Επίσης, θα βασιστεί σε ανωνυμοποιημένους στατιστικούς δείκτες, δεδομένα και στοιχεία που συγκεντρώνει το ΕΚΤ, για να συμβάλλει στον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν το σύστημα Έρευνας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων επιτάχυνσης συνεργασιών ελληνικών εταιρειών για τη δημιουργία διεθνών ανταγωνιστικών σχημάτων με βάση τη γνώση της αγοράς την οποία διαθέτει το ΕΚΤ. Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης επιχειρήσεων για εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, καθώς και υποστήριξη για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επιπλέον, προβλέπεται να διερευνηθεί η διαμόρφωση κοινής διαγνωστικής μεθοδολογίας και εργαλείων αξιολόγησης του τεχνολογικού και καινοτομικού επιπέδου των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή η μεθοδολογία και τα εργαλεία μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν και από τους δύο φορείς για τη διαμόρφωση στοχευμένων δράσεων με επίκεντρο την καινοτομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: «Σπίτι μου 3», δάνεια σε μικρομεσαίες έρχονται το 2027

Την κινητοποίηση δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει για το 2027 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που από το 2019 έχει κινητοποιήσει δάνεια ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη: 1€ από την Ελληνική Τράπεζα φέρνει 3,58€ ΑΕΠ

Σε εκδήλωση της ΕΑΤ παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα των προγραμμάτων της στην ελληνική επιχειρηματικότητα (2019-2025), με έμφαση στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας.
Δάνειο και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς τα μέτρα της ΔΕΘ θα κινητοποιήσουν δάνεια 7 δισ. ευρώ

Στεγαστικά δάνεια 2 δισ. και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 5 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσουν δύο από τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.