ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
Φωτο: Shutterstock

Ως τις 10 Μαρτίου οι κρίσιμες αποφάσεις για επίδομα στους ασθενέστερους

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού περιμένει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει την καταβολή έως 200 ευρώ σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Πέντε χρονικά ορόσημα έως τα τέλη Μαρτίου, που θα καθορίσουν εξελίξεις σε κρίσιμα πεδία της οικονομίας, από την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης έως την δημοσιονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την αξιολόγηση από τους Θεσμούς των επιδόσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το καθεστώς, τον πήχη της ανάπτυξης, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις αναθεωρήσεις των μεγεθών μετά τα νέα δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού καθώς και το στίγμα προθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθούν από το 2023.

Ειδικότερα το ημερολόγιο περιλαμβάνει τους ακόλουθους σταθμούς:

23 Φεβρουαρίου. Δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση των Θεσμών για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας η οποία αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές θετική όσον αφορά στην εκπλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σε κρίσιμους τομείς όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η Δικαιοσύνη και η υγεία, με μελανό σημείο τις χαμηλές ταχύτητες στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην επόμενη αξιολόγηση μετά τις υποσχέσεις του οικονομικού επιτελείου ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει περιοριστεί δραστικά το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων και συνολικά θα έχει υποχωρήσει δραστικά η στάθμη των κόκκινων οφειλών του Δημοσίου. Αν και η αξιολόγηση δεν θα έχει ταμειακό αντίκρισμα καθώς δεν συνδέεται με εκταμίευση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο το «σήμα» αξιοπιστίας για την ακολουθούμενη πολιτική θα επηρεάσει θετικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία λόγω των αναταράξεων στα επιτόκια.

25 Φεβρουαρίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup θα βρεθούν οι επόμενες αξιολογήσεις της χώρας με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας και ο οδικός χάρτης της εξόδου από το καθεστώς. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα απομένουν ακόμα δύο κύκλοι αξιολογήσεων με ισάριθμες δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχει το σενάριο συγχώνευσης των ελέγχων και πακεταρίσματος των ποσών σε μία δόση. Πάντως το πιθανότερο είναι η απαγκίστρωση να γίνει περί τον Αύγουστο με το κλειδί για τον ακριβή χρόνο να το κρατούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

4 Μαρτίου. Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την έκταση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα οριστικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του έτους τα οποία θα προσδιορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος. Όλα δείχνουν ότι η ταχύτητα θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 6,9% και θα ξεπεράσει το 8,5%, πράγμα που θα επηρεάσει το φετινό στόχο για την ανάπτυξη διευκολύνοντας τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη απελευθερώνει χώρο για μέτρα στήριξης αλλά όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες ο χώρος αυτός έχει σχεδόν καλυφθεί μετά τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

10 Μαρτίου. Θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τη πορεία του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, η εκτέλεση του οποίου όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας θα καθορίσει αν θα δοθεί, σε ποιους και σε τί ύψος έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση- ανάχωμα για το κύμα ακρίβειας που χτυπά πλέον και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πορεία των φορολογικών εισπράξεων του Δημοσίου που εμφάνισαν τρύπα ύψους 224 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο και που για να υπάρξουν περιθώρια θα πρέπει όχι μόνο να αναπληρωθούν οι απώλειες αλλά και να υπερβούν τον μηναίο στόχο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου καταγράφεται σημαντικό πλεόνασμα. Το βέβαιο είναι ότι το επίδομα θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές, τους ανέργους και όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, το επίδομα θα λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και το ύψους του θα κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ.

14 Μαρτίου. Ξεκινάει στο Eurogroup η... μητέρα των δημοσιονομικών μαχών για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα εφαρμοσθούν από το 2023 μετά την προσωρινή αναστολή των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος λόγω της πανδημίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου για την χαλάρωση της μέγγενης των πρωτογενών πλεονασμάτων και των ρυθμών αποκλιμάκωσης του χρέους καθώς τυχόν καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων θα οδηγήσει σε περιοριστική πολιτική ακυρώνοντας τα σχέδια για νέες φοροελαφρύνσεις και περιορίζοντας ασφυκτικά τα περιθώρια για κρατικές ενέσεις στην ανάπτυξη.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η χώρα δεν αντέχει επιστροφή σε πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θεωρώντας ρεαλιστικό και βιώσιμο ένα πλεόνασμα στην περιοχή του 2%. Πάντως ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει πλώρη για τον αντιστροφή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από ελλειμματικό σε πλεονασματικό το 2023 με αύξηση των εσόδων και συμπίεση των δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου για την κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προκύπτει ότι το πλαφόν για τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 2,614 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος καθώς το ανώτατο όριο κατά ESA διαμορφώνεται στα 62,991 δις. ευρώ από 65,605 δις. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνώνεται κατά 800 εκ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ από 7,8 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το κονδύλι που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά από τα δάνεια προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 3,521 δισ. ευρώ έναντι 3,198 δισ. ευρώ το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.