ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Οι Ν. Φιλιππίδης, Γ. Παπαδογιάννης και ο Μπ. Παπαδημητρίου

Η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και οι επιπτώσεις στις αγορές και τις οικονομίες

Για τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αγορές, την ενέργεια και τις οικονομίες συζητούν ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Παπαδημητρίου και οι δημοσιογράφοι Ν. Φιλιππίδης και Γ. Παπαδογιάννης.

Πολύ σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στη Ρωσία από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση όπως αποδεικνύουν οι πρώτες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι αγορές σύντομα αναμένεται να ισορροπήσουν καθώς οι επενδυτές βλέπουν ΕΕ και ΗΠΑ να απαντούν άμεσα στη ρωσική επιθετικότητα.

Ωστόσο η ενεργειακή κρίση που παραμένει ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να φέρει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που πρόκειται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα πλήξει την κατανάλωση.

Για έναν επιχειρηματικό ακτιβισμό άνευ προηγουμένου απέναντι στη Ρωσία έκανε λόγο ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης καθώς «τις κυρώσεις των χωρών ακολούθησαν οι αποσύρσεις των εταιρειών από την Ρωσία». Επίσης ανέφερε πως ενδιαφερόμενοι, αγοραστές traders πετρελαίου δεν αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι παρά το γεγονός ότι έχουν αποδεσμευτεί αποθέματα ενώ οι τιμές φυσικού αερίου έχουν επίσης απογειωθεί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ανέφερε πως δεν περίμενε τον πανικό που δημιουργήθηκε στις αγορές. «Προφανώς εδώ μιλάμε για έναν πόλεμο που δεν είναι σαν τους πολέμους που είχαμε δει», υπογράμμισε, αναφέροντας πως όταν ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επιτεθεί σε Ιράκ και Γεωργία είχαν υπάρξει αναταράξεις στις αγορές. Ωστόσο υπογράμμισε πως στη σημερινή κατάσταση επικρατεί μια αναταραχή «καινούριου τύπου» ενώ υπάρχει και ενθουσιασμός στα δυτικά κράτη που συνασπίστηκαν πολύ γρήγορα ώστε να τιμωρηθεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παπαδογιάννης ανέφερε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέρριψε την πεποίθηση που είχε σχηματιστεί στις αγορές ότι στην εποχή μας οι πολεμικές επιχειρήσεις διαρκούν 1-2 μέρες. Κάτι το οποίο φάνηκε στις αγορές τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής όπου και αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία. Όμως ο καταιγισμός εξελίξεων το Σαββατοκύριακο όπου κλιμακώθηκε η ρωσική επίθεση, με τον Πούτιν να απειλεί επίσης Φινλανδία και Σουηδία και η άμεση απάντηση της Ευρώπης με την επιβολή κυρώσεων οδήγησαν σε κλιμάκωση της κατάστασης. Οι πιέσεις στις αγορές εντάθηκαν όταν οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι δεν θα υπήρχε γρήγορη αποκλιμάκωση στην κρίση.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι κυρώσεις προς την Ρωσία είναι πολύ σοβαρές και μεγάλης κλίμακας που θα έχουν επίδραση στην οικονομία. «Μια παράμετρος είναι η εκτόξευση των τιμών ενέργειας που θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πληθωρισμό, ακυρώνοντας τις εκτιμήσεις περί αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό που είναι πρωτόγνωρο».

Το γεγονός πως η απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει και επιπτώσεις στη Δύση σημείωσε ο δημοσιογράφος Ν. Φιλιππίδης που σημείωσε ότι αυτή την περίοδο αναστέλλονται οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο, πως η ενεργειακή κρίση, εκτός από τον πληθωρισμό που επηρέαζε μέχρι στιγμής, εξελίσσεται και σε επισιτιστική κρίση, που στην Ελλάδα θα εμφανιστεί με μεγάλη αύξηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Σημείωσε πως οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν πλέον τη διαφορά σκληρού σιταριού που είναι πιο φθηνό και περισσότερο με το μαλακό που είναι ακριβότερο και εισάγεται από την Ρωσία. Επεσήμανε πως το καλαμπόκι είναι πλέον δυο φορές ακριβότερο σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, ενώ ακριβότερα είναι το γάλα και το κρέας προκαλώντας μεγαλύτερες πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως υπάρχει στάση αναμονής στις αγορές καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι τιμές ενώ εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι σε τέτοιες συγκυρίες ο μηχανισμός των τιμών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. «Οι αγορές επειδή πρέπει να τιμολογήσουν το τι θα συμβεί σε 3 και 6 μήνες δεν μπορούν να τιμολογήσουν αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το σήμερα έχει πουληθεί εδώ και 3 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδογιάννης υπογράμμισε πως «είναι πολύ κομβικό να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Αυτή την στιγμή γίνονται μάχες που δεν θα μπορούν να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση και θα πρέπει να δούμε πως Ρωσία και διεθνής κοινότητα θα διαχειριστούν τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί. Τότε θα γίνει μια σε πιο βάθος κουβέντα για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία».

Επεσήμανε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, ωστόσο σημείωσε πως οι επιπτώσεις όλων των κυρώσεων είναι πολύ μεγαλύτερες στη Ρωσία και δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμες για τον Πούτιν. «Ήδη από την πρώτη μέρα υπήρχαν τεράστιες ουρές στις τράπεζες, έχουν επιβληθεί capital control και η Ρωσία είναι αποκομμένη από παντού και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές» ενώ τόνισε πως «η Ευρώπη δείχνει μια αποφασιστικότητα που δεν είχαμε ξαναδεί».

https://www.youtube.com/watch?v=THmGrpDsCSs

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα, νέες προκλήσεις για οικονομία - τράπεζες

Κλειδί για την εξομάλυνση ο απρόσκοπτος ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο τερματισμός της εισβολής στην Ουκρανία. Έμμεσες και περιορισμένες οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία. Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος και το κόστος δανεισμού.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από ένα πόλεμο στην Ουκρανία

Ο οίκος θεωρεί ότι είναι χαμηλός ο βαθμός κινδύνου για μια στρατιωτική σύγκρουση. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι έχει υψηλό ρίσκο σε ό,τι αφορά την ενέργεια και χαμηλό σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνος (ΑΔΜΗΕ): Παρά την κρίση στην Ουκρανία ο καταναλωτής γλίτωσε 1,2 δισ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τετραπλασιαστούν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων και να γίνουν διπλάσιες επενδύσεις στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.